= YACHTING ONLY =

Yacht Club "Cpt. Georgi Georgiev" Port Varna

Home
L I N K S
BG Racing Calendar
The Crew
Archive 2011
Archive 2010
Archive 2009
Archive 2008
Archive 2007
Archive 2006
Conrad 25R
DT Boat
Quotes
Gallery
Nav maps & info
Sponsorship & Advertising
Contact Us

cpt_g.georgiev.jpg

Барелефа на Капитан Георги Георгиев (1930-1980) в яхтклуба.

plaket_quay.jpg

Кратка Биография ( от bg.wikipedia.org )

Роден е в Кърджали на 4 юни 1930 г. Баща му е офицер от армията (родом от Ботевград) и семейството често сменя местожителството си. През 1939 или 1940 бащата получава назначение във Варна и тогава малкият Георги за първи път вижда морето. Очевидно то го примамва още тогава, или както се изразява първопроходецът в самотното ветроходство американецът Джошуа Слоукъм, "То, морето, ме очарова още от самото начало." От спомени на очевидци и приятели се знае, че бъдещият капитан Георгиев наистина е прекарвал повече време на Хелинга (там, където на времето във Варненското пристанище са държали гребните и ветроходни лодки), отколкото над учебниците.

В началото на 50-те години, Капитанът отива в София, където живее сестра му и изпратеният там неин съпруг - военен лекар. В онези години Георги Георгиев основава буквално "с две ръце" първия софийски яхтклуб "Академик"- на Горни Пасарел. Жени се, ражда му се син, но скоропостижно се развежда и се завръща във Варна, за да се заеме да довърши образованието си. Без особени усилия завършва Вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и корабоплаване, който му дава възможността да се заеме с онова, което най-много обича - да плава по море.

След основаването на яхтклуб "Порт Варна" (който след смъртта на Капитана ще вземе неговото име), Георги Георгиев се включва активно в дейността му. Първото голямо плаване, осъществено от този клуб през 1974 година с яхта "Вега" под командването на Георги Георгиев (членове на екипажа - Иван Георгиев-Зъбата, Иван Йорданов и журналиста Братислав Талев, син на писателя Димитър Талев, а по онова време - журналист в списание "Наука и техника за младежта") е обиколка на Черно море с идеята да се търси сътрудничество за организиране на голяма регата в акваторията на Понта.

През 1975 година, по решение на клубния съвет Георги Георгиев прави квалификационно плаване за Трансатлантическото състезание за самотници, известно тогава като ОСТАР (OSTAR - Observer Singlehanded Transatlantic Race), от Варна до Батуми.

На 5 юни 1976 година яхтата "Кор Кароли" е една от 125-те допуснати до старта на ОСТАР-76. Състезанието Капитана завършва 37-и от общо 73-а завършили в най-тежките хидрометеорологични условия, при които то се е провеждало. За първи път загиват двама души, мнозина са спасени в морето, а потрошените от щормовете яхти са десетки.

След прекалено дълъг престой за доокомлпектоване на яхтата в Ню Йорк, "Кор Кароли" отплава за Маями а оттам за Куба, където на 20 декември 1976 година стартира в околосветския си рейс. Той е завършен на следващата година, отново на 20 декември с рекордно за размерите и възможностите на яхтата проплавано време - под 202 денонощия. Три години по-късно, това постижение е включено в Книгата за рекорди на Гинес.

След завръщането си в родината капитан Георги Георгиев е удостоен със званието "Герой на НРБ". На името му е кръстен нов 25 000-тонен кораб за насипни товари на БМФ, стана почетен спортист номер едно за 1977 г., както и почетен гражданин на Варна и родния му Кърджали.

и тук : http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=409566

Като за начало малко архивни снимки в този албум
( снимката е линк към албум на друг сървър )

club6.jpg

Първо групово посещение в Констанца, Румъния, 9 септември 1975г.
Екиапжи : 'Кор Кароли' 6 човека, 'Сириус' 7 човека, 'Ригел' 4 човека, 'Вега' 4 човека, 'Мимоза' 4 човека.

cluben_znak.gif

bgchart4.jpg

 Страницата e създадена през Май 2006 година, всички права запазени.