= YACHTING ONLY =

Archive 2008

Home
L I N K S
BG Racing Calendar
The Crew
Archive 2011
Archive 2010
Archive 2009
Archive 2008
Archive 2007
Archive 2006
Conrad 25R
DT Boat
Quotes
Gallery
Nav maps & info
Sponsorship & Advertising
Contact Us

olin_stephens.jpg

In Memoriam
 
     На 13 септември 2008 на 100 години почина една от легендите в света на ветроходството - Mr. Олин Стефънс. Легенда, заради постигнатите успехи на яхтите излезли изпод чертожната му дъска, в буквалния смисъл на думата, от времето когато думата 'калкулатор' не е съществувала.  Победи в регатите Amererica's Cup и Withbread са върха на успехите, но яхтите на Sparkman & Stephens са били и продължават да бъдат високо ценени. Поклон ! http://en.wikipedia.org/wiki/Olin_Stephens
 
* * *

abn_amro1.jpg

     Обратното броене за старта на Volvo Ocean Race вече започва от 8 ! Най-новото попълнение на флотилията е нещо доказано и проверено : Team Delta Lloyd залагат на ABN AMRO ONE и се включват 23 дена преди старта !  Скоро ще доставим детайлна информация, а за сега сайта на екипа : www.teamdeltalloyd.com 
 
* * *

fazisi_vs_kosatka.jpg

     Отново ! Снимката в ляво е на яхтата Фазиси от 1989 година, а тази в дясно е от август 2008 на VOR 70 Косатка. Открийте разликите за последните 20 години !
 
* * *

routemap.jpg

     Team Sailing Fast беше одобрен от организаторите на Volvo Ocean Race 2008/9 като медиен партньор и ще публикуваме екслузивни аудио, видео и фото материали за състезанието, което стартира на 4 октомври 2008 г. от Аликанте, Испания. За момента са официално регистрирани седем яхти и са подадени заявки за още три екипажа. От регистрираните с по две яхти участват Ericsson Racing Team и Еquipo Тelefonica в конкуренция с Puma Ocean Racing, Team Russia и Green Team. Информация за екипажите тук : www.volvooceanrace.com/teamnews/
 
* * *

lasolitaire.gif

One man show x 50 ?!?
 
Това е La Solitaire du Figaro Suzuki www.lasolitaire.com  и тези клипове говорят сами за френската регата : www.sailing-tv.tv/2008suzukifigaro.html
 
* * *
 
     На вашето внимание една нова формация в света на яхтените дизайнери : www.dunningassoc.com с впечатяваща история на основателите... Кой ли ще е първият им клиент ?
 
* * *

skandia.jpg

Българсkо участие на Skandia Cowes Week 2008
 
    На едно от най-големите ветроходни събития във Великобритания в клас IRC 5 ( монoтип яхти Sigma 38 ) участват и двама българи, Иван Греков и Валентин Недялков. За момента яхтата 'Mefisto' заема второ място в класирането от 18 яхти в класа, като на вчерашната гонка записаха първо място. Досега са проведени 6 гонки с класиране 8,6,2,2,2 и 1 място. За повече информация : www.skandiacowesweek.co.uk
 
 

08_vlas_3.jpg

Ако ‘ 3 в едно ‘ е разтворима напитка,

то ‘ 5 в едно ‘ определено е екипаж на Петерсон J

 

След регата Порт Варна маратона от три последователни регати, всяка седмица без прекъсване, продължи в Св.Влас с регата ‘Уникредит’ и ‘Свети Влас’.

За тази регата съставките на тази доза ‘5 в едно’ пак беше в нова кобинация , а нямаше много инструкции на пакетчето за ползване J. На първо място искам да благодаря на всички които участваха, и най-вече на Митко Топалов за съвместяването на няколко, всъщност на всички позиции на лодката. Feat Петьо Кирязов, Вили, Иво Гъдев.

Влас ни посрешна с чудесен източен вятър 4-5 бала, на поривите над 20 м/с и стартирахме с цял грот и трета геноа. На първия знак бяхме втори, но заради проблеми със спинакера  изгубихме две позиций , но все пак успяхме да върнем една и финиширахме трети. Това и остана най-доброто постижение за деня, тъй като на втората гонка се скъса спинакера, а на третата гонка поради много лош старт бяхме в постоянна догонваща позиция. Деня обаче ще се запомни заради един почти ‘безкраен’ глисаж още на първата гонка. Втория ден до остров Св.Иван и обратно отново бе съпътстван от свеж източен вятър и ... погрешна моя навигация. Презастрояването около Созопол е променило облика на брега и за съжаление аз бях надкачил чувствително и когато въртяхме Св.Иван бяхме последен Петерсон. Обратно към Влас не повторих грешката и с постоянна работа по центровката успяхме да настигнем групата и върнем една позиция. Последния ден се оказа със рекламен характер и гонката беше извън официалното класиране. Забавата беше пълна, защото имахме гост от спонсорите на борда, а вятъра беше поривист и въртеше през две-три минути от чист север до югоизток. Куриозно или не, госта ни г-жа Анелия Бъклова , редактор и издател на списание ‘Premium lifestyle’ беше гледала на живо във Валенсия първата финална гонка за Купата на Америка 2007, познаваше добре най-известните бутиковите моторни яхти, но за нея качването на ‘К Стар’ беше първото на ветроходна яхта без двигател, и то направо на гонка ! За нея имаше и малка изненада,  тъй като се оказа че печелим трето място от яхтите на които е имало гости.

08_vlas_5.jpg

Между двете регати имаше време колкото да почистим подводната част и настроим центровката на мачтата, тъй като яхтата не качваше много добре, а втората регата беше само от гонки срещу и по вятъра.

Регатата започна много интересно, с няколко общи отзовавания поради масови фалшстартове, заход на вятъра, местене на дистанция, нещо което не се бе случвало от години. Голямата разлика спрямо други регати бяха общите стартове за всичките 25 яхти. Чудесно шоу за тези с фотоапаратите, но когато измежду тях има 4-5 яхти от 35 до 50 фута ( или над 100 м2 ветрилна площ), вятъра се превърна в много търсена стока. Отново бяхме изтеглили нов пакет ‘5 в едно’и на борда вече беше Наско Гаджев. Сработвахме се в движение и маневрите бяха прилични, но първите яхти, Chivas, Арнеб и Меч бяха с постоянните си екипажи ( и нови платна ) и това си  личи от крайния резултат, тъй като другото име на тази регата е ‘Пак Поворот’. Една секунда невнимание на старт или маневра и после цяла гонка догонващ. От друга страна аз самия хващах руля за първи път този сезон и със сигурност има да наваксвам. В крайна сметка, времето беше прекрасно за ветродохдство и се получи това, за което бяхме участвали - yachting only !

 

Бранко

2008_vlas.jpg

2008_regata.jpg

    Яхтата ни ' K Star ' със шкипер Иван Греков спечели първо място в клас Спортен Петерсон на проведената 4/6 юли регата 'Порт Варна'. Повече информация за успешното представяне : 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
* * *

hamilton-tompson.jpg

Карбон и Кевлар, като Яхти и Формула 1 !

Алекс Томпсън и Люис Хамилтън, като Boss и McLaren J

 

След като Хамилтън отнесе Райконен и си потроши предия спойлер , сега Томпсън му показал как се прави това на море … но дори и без бушприт, Томпсон финишира първи !

 

Снимки тук www.roundtheisland.org.uk и тук www.hotcapers.com

 

* * *

peterson_winner.jpg

      Новият стар шампион на Купата за 1/4 тонници проведена във Великобритания е пак яхтата 'Tom Bombadil', която е : Yesssss ... Петерсон Conrad 25R !!!

Първото място за втора поредна година доказва, че няма нищо случайно в представянето на яхтата, конструкция на Дъг Петерсон от 1975 година, все още демонстриращ потенциал срещу далеч по-нови дизайни.

 

Информация за регатата и класиране тук :

http://www.rcyc.co.uk/da/68291

 

Снимки тук :

http://www.fionabrown.phanfare.com/album/609641/863336#imageID=40214693

 

* * *

 

     Глобализацията и цифровизация.. епизод 1 на видеонаблюдението във Варна J Докато си мислех, дали ще поставят web камера и на вълнолома, попаднах на следната снимка в Google Earth  - поздравления за кадъра на 'minolta'

http://www.panoramio.com/photo/5272182

 

* * *

kkk.jpg

KK & K или Калиакрия Къп 2008 & K Star

 

Завърши първото издание на регата Калиакриа Къп в Балчик и искаме да поздравим организаторите и спонсорите за създадените чудесните условия за провеждане на събитието както по морската, така и по бреговата дистанция !

Това беше първата регата за сезона и поради ранните дати подоготовката ни за състезанието премина по ‘съкратената’ версия, тъй като и голямата част от екипажа беше ангажирана. Това обаче беше добра възможност екипажът да е в нов формат, а именно Бранимир Йовчев, току що пристигналият Иван Греков и компанията на Петър Кирязов, Георги Иванов и Любомир Йовчев, на които благодарим за силното включване. Last minute непредвидени промени допълнително ни затрудниха и на късите олимйски гонки ( още не мога да напиша ‘банани’ J ) маневрите не бяха на висота. ‘Петерсоните’ изискват добре сработен екипаж и дори най-малките грешки в управлението се отразяват веднага на класирането.

Първата гонка Балчик-Калиакра-Каварна-Кранево-Балчик започна с добър старт при слаб, но постоянен юго-източен вятър и бяхме в челната група заедно със ‘Зефир’ и ‘Меч’. След вехата на нос Калиакра нямаше непредвидени заходи и практически възможностите за различни тактики липсваха – яхтите вървяха по генерален курс и завършихме трети. Олимйските гонки през втория ден бяха три при същия вятър и както може да се види от снимките (http://www.bg-sail.org/main.php?act=galleries&do=categ&rec=3116 ) конкуренцията беше много близка и всяка маневра можеше да бъде решаваща за резултата на финала. Започвахме с много добри стартове, в изгодна позиция, но с бавните повороти срещу вятъра и лекия екипаж губихме това, което печелихме в попътните дистании. За разлика от дългия етап, всеки заход този ден беше от голямо значение и неведнъж яхтите сменяха позициите си в зависимост от това кой вариант надделява. С много усилия успяхме да направим две 3-ти и едно 4-то място с което класирането се запази, на трето място след ‘Зефир’ и ‘Меч’, пред ’Нунки’,’Blue eagle’ и ‘Мистрал’. Последният ден се проведе само една гонка, на която вече бяхме в пълен състав и това веднага си пролича. През целият ден поворитите бяха на висота и това даде възможност да се концентрираме върху скоростта на яхтата и избора на стратегия. Финиширахме първи с голяма преднина пред вторите ‘Меч’, което ни даде нужното удовлетворение от положените усилия и увереност във възможностите на яхтата.

Трябва да се отбележи и факта, че за първи път в България беше проведена регата с участието в самостоятелен клас на яхти тип ‘Мелджес 24’, където първото място взе яхтата на Иван Кирчев. Участваха три яхти и тъй като старта и дистанцият бяха общи с клас ‘Петерсон’,  успяхме да наблюдаваме и усетим от близо потенциала на тези съвременни чисто състезателни яхти. Въпреки, че ‘Мелджес 24’ нямат например багщази и спинакер гик и изглеждат сравнително лесни за управление, коментарите на екипажите след регата даваха ясно да се разбере, че са нужни сериозни усилия и тренировки за да се постигне добър резултат. Началото на сезона е поставено, продължаваме напред J

 

Б.Йовчев

 

* * *

st_nikola_lighthouse.jpg
Photo by L.Yovchev

Ако знаете в колко точно часа слънцето залязва, може да направите ето такива фотоси на фара във Варна J
 
* * *

m_kopanov_finn.jpg

Салюти Mr. М.Копанов !
 
Това е автора на най-голямото постижение в последните години за българското ветроходство. А именно второ място в крайното класиране на World Championship Finn Masters, с рекорден брой участници - 229 яхти на стар ! Снимки + инфо : www.finn-masters.nl 
Поздравления за успеха с пожелания за още такива !
 
* * *
 
Официалните сайтове на екипите от Volvo Ocean Race :
 
ERICSSON RACING  www.ericssonracingteam.com - 2 яхти
PUMA OCEAN RACING www.pumaoceanracing.com
TELEFONICA  www.equipotelefonica.es - 2 яхти
TEAM RUSSIA www.teamrussia.org
GREEN TEAM - очаква се скоро 
 
* * *
 
   Първата за сезона регата за килови яхти е 'Калиакра' и стартира в Балчик на 28 май 2008г. с дълъг морски рейс първият ден и 5 къси олимпйски гонки през останалите два дни.
 
 * * *
 
    Предполагам ще се съгласите, че едно от ветроходните чудеса в годините до 1989г., беше участието на руската яхта Фазиси / Fazisi / в Уитбред / Whitbread.
В нета информацията е доста оскъдна и бях много прятно изненадан, да не кажа въодошевен, да намеря този афтентичен клип, който препоръчвам да се свали преди да го гледате ( връзката със сървъра не е висока, а и файла е 70 мегабайта ) :
 
 
и книгата ' Руснаците идват' в PDF формат :
 
 
Enjoy !
 
* * *
 
     Освен регатите за професионалисти има и такива за аматьори, в които може да се 'купи' койка, дори и само за един етап. Изборът варира от кратък фън на Макси Купата на Ролекс в Сардиния, или 'пълна програма' на BT Global Challenge - за справки - тук : https://www.youtube.com/watch?v=zXuzy0k9mZQ
 
* * *
 
     Края на седмицата е, лятото приближава и на Вас ви се дощява да си купите един Мелджес 24 ?
С Е Г А  е момента ! Кризата в САЩ се отразява на всичко и яхтите май са едно от първите неща който 'падат зад борда' на местните домакинства.
На този адрес :
е обявен Мелджес 24 за 25'000 долара ( с трейлер и платна ) , прибавяте още 4'300 транспорт за 40 футов контейнер до България, или общо към 30'000 долара разходи. Към днешна дата това са 37'500 лева, които дори и да се финансират с кредит или лизинг, за 5 години месечната вноска ще е около 800 лева. Не се бутайте ! ... Кои беше първи ? J
 
 * * *

tsf_skyy_spi.jpg

 
Скоро пуснаха на сайта на VOR първите два епизода от филма за последната регата. Трябва да се гледат ! Нещата такива кавито са. Дали става дума за кратък рейс ( покрай Влас ) или рейс покрай целия западен бряг на Африка - подготовката трябва да е на ниво. В първият ден 2 яхти търсят пристанище да се .... спасяват. Не говорим за самоделки или дилетанти. Там ( не тук ) всичко е на макс, и то още на хартия.
Тук не сме професионалисти,  но това даже ни задължава повече да подходим с максимално внимание към всички детайли.
 
* * *
 
К Л А С И К А !
 
Научете този кратък стих :  Купих си, донесох, пих !
 
А сега, дами и господа , направете същото за яхта !
 
Ако си автора на първото е лесно ! Поздравяваме бат Пенко Жеков с придобивакта му ( на снимката )  с най-добри пожелания - това е Класика !
 

pj.jpg

 
НеоКласика !
 
Бушприт, почти квадратно основно платно... само че от кевлар, въглеродни нишки и други такива... но не къде да е, а на кея във Варна !
 
От всичко на всичко 7 участника в последния VOR ( минус Movistar... ) представляващи първата генерация от този клас, изненадващо ( в корпоративния сайт на Ericsson не пише нищо за това посещение ) Варна осъмна на 21 март с яхтата Ericsson 1, швартована на Морска Гара.
 
За тези които са пропуснали - ето малко 'картина от събитето':
 

ericsson.jpg

* * *
 
Нещо бързо, неокласическо и аржентинско .. тук 
 
 
* * *
 
Нещо ново, нещо бързо, нещо френско ... тук :
 
 
Едва ли има други по-икономични начини да си на гребена на техно вълната в най-масовите класове, от тези които предлагат тук :
 
 
* * *
 
Нещо ново, нещо бързо, нещо недоказано  ... тук :
 
 
 
* * *
 

imoca60cp.jpg

... искате още ? Има J www.vapillon.com и тук www.jrtphoto.com

 

* * *

 

      Още един яхтен дизайнер, чийто списък на успешни проекти се простира от Купата на Америка до 'Клас 40' 

=>  www.rodgermartindesign.com

 

 

* * *

 

Ето нещо за окото : www.sallycollison.com

 

* * *

 

     Разглеждайки текущите проекти прави впечатление колко са близки концепцийте за яхтите за океанските регати, независимо от размера им, от MINI 6,5 до яхтата на Конюков.

 

Изненада е обаче колко са близки параметрите на яхти като АС 90 и Veolia SolOcean - едната е за match race с пълен екипаж, а другата за обиколка на света с едночленен екипаж !

Открийте 10-те разлики : J

 

 

ac90veolia.gif

* * *

 

Искате да си построите яхта за Волво Ошън Рейс ? Ето как можете да направите това : http://www.dazzler.be/scale/vo70/page02.html

 

В същия сайт има линк към чертежите.

 

* * *

 

      За момента са обявени датите на следните регати за килови яхти в България сезон 2008г. :

 

1. Регата Порт Варна - Юли  3/4/5/6

 

2. Регата Уникредит - Юли 10/11/12/13     

 

3. Регата Порт Бургас - Август 6/7/8/9/10

 

4. Национално първенство килови яхти  -

Септември 25/26/27/28

 

5. Регата Балчик - Октомври 9/10/11/12

 
Все още се очакват датите на регата Виктори от организаторите, но предполагаме че ще бъдат между регатите Уникредит и Порт Бургас, за да се намалят транспортните преходи.
 
 
* * *
 
Продължаваме с попълненията на колекцията от сайтове. Ето едно предложение заслужаващо внимание : www.elliott-marine.com
 
* * *
 

igeorgiev.jpg

 
 

С прискърбие съобщаваме кончината на Иван Георгиев-Зъбата днес 1 фебруари 2008г. Поклон пред паметта му.

 

http://www.liternet.bg/publish/evladova/ivgeorgiev.htm

 

* * *

 

Списание МАХ , текущия януарски брой, стр 20,21 JJJ

 

Нямаше как вече и унас да не се обърне внимание! В тази насока , много ми е интересно как ще изглеждат мобилните им телефони, ако Ericsson спечелят и дизайнера е JK !

 

* * *

 

Известни за вече дизайнерите в напреварата за Volvo Ocean Race 2008/9. Интересен е факта, че първи път в история на състезанието, няма отбори с един и същ дизайнер.

 

Alicante 1&2 - Farr Yacht Design

Ericsson 1&2 - Juan Kouyoumdjian

Greenteam - Reichel Pugh

Puma Racing Team - Marcelino Botin and Shaun Carkeek

Russian Challenge - Humphreys Yacht Design

 

Масите за залози вече са отворени J

 
* * *
 
Комбинация от колко фактора са нужни на самотен мореплавател .... за да измине 619,3 морски мили за 24 часова навигация ?
 

idec_619nm.jpg

 
* * *
 
Още един сайт на отбор от Volvo Ocean Race 2008/9 :
 
 
* * *
 
Весела Коледа и Честита нова година !
Merry Christmas & Happy New Year !
 

Team Sailing Fast

 

* * *

 

Нови отборни сайтове за Volvo Ocean Race 2008/9 :  

 

www.pumaracingteam.com 

www.russian-challenge.com

 

 

* * *

 

 

Що е то АС 90 правило ?

 

https://www.youtube.com/watch?v=zgLyDRIiksE

 

 

* * *

 

Пак добри хора дават шанс да видим как изглеждат всъщност адвокатите на Oracle & Alinghi в съдйския match race :

 

https://www.youtube.com/watch?v=-ntz4iavxSY

 

* * *

 

Първият български Melges 24 е вече факт !

 

На 24 ноември в яхт-клуб’ Кап.Г.Георгиев’ в град Варна на вода беше пуснат първият български Melges 24. Яхтата на Иван Кирчев придизвиква обичайното при появата си въодyшевление, което е видно от снимките :

 

bg_melges.jpg

Както се казва, началото е поставено !

 

 

* * *

bgchart4.jpg

 Страницата e създадена през Май 2006 година, всички права запазени.