= YACHTING ONLY =

Archive 2007

Home
L I N K S
BG Racing Calendar
The Crew
Archive 2011
Archive 2010
Archive 2009
Archive 2008
Archive 2007
Archive 2006
Conrad 25R
DT Boat
Quotes
Gallery
Nav maps & info
Sponsorship & Advertising
Contact Us
нов линк : www.yachtsodergren.com
 
 
 
Новините такива, каквито ние ги правим !
 
 

Регата Еволюшън : По-добре късно, от колкото никога J

 

Here we go :

 

Първия етап Варна - Несебър започна при слаб, променлив югоизточен вятър и след нос Галата яхтите се разделиха на две групи. Нито в брега, нито в морето имаше ясно изразен вариант. Късно следобед завъртя леко на юг и две от яхтите, Виктори и Зефир, бъдейки по-мористо спечелиха височина и успяха да излязат пред групата. Ние се движихме трети близо до тях и на самия нос успяхме да  изпреварим Зефир. Вятърът обаче напълно утихна с настъпването на нощта. Последваха четири часа пълно безветрие и едва към два сутринта нощният бриз дойде. Изненадата ни в Несебър беше огромна, тъй като яхти, които бяха на миля зад нас, вече бяха финиширали. Оказа се, че някои от тях са минали плътно в брега, покрай Св. Влас, други са поели мористо и директно към Несебър, така че и до сега недоумяваме с какъв вятър са ни изпреварили. Както си знаем от опит обаче, точно при безветрие се случват едни от най-генералните промени в класиранията, защото и най-малкият и едва осезаем порив, появил се случайно някъде, изиграва решаващата роля. С една дума – малшанс.

 

Вторият етап Несебър-Св.Иван-Св.Влас започна с добър старт на пълен бейдевинд и постепенно запълняваше. На Св. Иван яхтите от нашия клас се събраха в конвой в рамките на стотина метра, който след кратка лавировка, заобикаляйки с ляв борд острова, се отправи на един халс към Св.Влас. Там се разредиха и тези, които първоначално караха по-пълно спечелиха предимство, тъй като вятърът запълня след средата на залива до пълен бейдевинд.

 

Третият етап Св.Влас-Балчик беше най-дълъг и започна обещаващо с поривист вятър, който стигна до нос Емине и там се започна добре познатата през тези дни игра – тука има, тука няма... вятър. Ние бяхме добре пласирани от самото начало, най-мористо и след Емине до Обзор водихме групата. Последваха отново няколко часа безветрие, които ни изпънаха нервите. Преди здрачаване направихме халс в морето, където се виждаха леки пориви и постепенно лагът закрепи скоростта от четри до пет възла. Пробвахме няколко къси халса пак успоредно на брега, но тъй като вятърът там падаше чувствително, пак се връщахме в морето. Задържахме там повече от необходимото, тъй като на моменти курса ни беше 30 до 60 градуса, което ни водеше в правилната посока към финала в Балчик. За съжаление очакваният заход на изток така и не се стабилизира, а точно обратното - обърна на североизток към два сутринта и с това шансовете ни приключиха. Яхтите в брега, макар и по-късно хванали този вятър, стигаха до Балчик на един халс, докато за нас това беше чиста лавировка.

 

След почивния ден последва четвъртият етап Балчик-Варна с лек югоизток в началото, който постепенно обърна в обичайния дневен морски бриз и практически всичко премина на един халс, като малко след Евксиноград запълня и финиширахме под спинакери.

 

Последва финалната гонка, в която изпълнихме целта си, а именно да подпомогнем доброто класиране на другата яхта в класа от нашият клуб, ‘Нунки’ с шкипер Александър Калчев, тъй като те имаха големи шансове за второто място в близка борба със ‘Меч’,‘Сталимекс’и ‘Зефир’. Благодарение на отборната работа те успяха да ги реализират.

 

Въпреки обнадеждаващото начало на сезона, на регата Еволюшън ние се класирахме на последното осмо място в класа ни, което е далеч както от очакванията ни, така и от възможностите - и на яхтата, и на екипажа. Предстои ни да си направим нужната равносметка за класирането.

 

Трябва да се отбележи включването в екипажа на единадесет годишния Стефан Йовчев, който получи диплом и купа за най-млад състезател.

 

Остана едно последно състезание от календара, републиканското първенство за килови яхти, което ще се проведе във Варна в края на септември, така че до скоро.

 

Бранко

 

                                * * *

crewa.jpg

Кликнете на снимката за вход към галерията

 

Завърши регата ‘Варна’ , на която в класа ни участваха пет Петерсона - факт е, че всичките сме ги карали през годините. По реда на крайното класиране : ‘Зефир’, ‘Меч’, ‘Арнеб’, ‘К Star и ‘Алгол’, като първите три записаха по едно първо място.  Регата се проведе при слаби времена, но със сравнително постоянен вятър с малко заходи и след стартовете рядко настъпваха промени в позициите. След четирите състезания с олимпийски дистанции през този сезон, трите дълги етапа бяха една добра тренировка за регата ‘Еволюшън’, където се надяваме на добро класиране.

parad.jpg

Снимките от парада на ветрилата си заслужават напълно !
 
* * *
 
На 8 август 2007г. в яхт клуб Кап.Г.Георгиев започва регата 'Варна'. Първи етап Варна-Аладжа банка-Варна на 10 август от 12 часа. Втори етап Варна-Несебър със старт в 10 часа. Трети етап Несебър-Варна. Последният ден 12 август след парад на ветрилата ще бъдат проведени две гонки в рамките на залива на град Варна.
 
* * *
 
Линк към видео клипове от обиколката на Франция под платна,  с яхти Mumm 30
 
 
* * *

vlas_victory.jpg

Снимките !!! Кликнете върху фотоса !

 

 

Влас, Вятър, Victory !

 

Този уикенд се случи това – онова... 'Това' за което се подготвяме и 'Онова' заради което сме в морето!

 

Сто процента, чиста проба YACHT RACING !

 

Какво означава това ли ?

 

Това е несравнимото с друго усещане със следните съставки : чудесно организирана регата ( 'Виктори' Св.Влас) , сериозна конкуренция, добре подготвена яхта, боен екипаж ( Петър Димитров, Бранимир Йовчев, Минчо Афузов, feat. Христо Христов, Владимир Кътов и Калоян Шантанов ) и вятър в изобилие !

 

Петък, за да сме точни 13 юли, стартирахме с трета геноа и победа в първия етап, последвана от счупване на планката на румпела ( заварката !) във втората гонка ( под спинакер с задължителен класически броучинг ). С това състезателният ден приключи за нас. Успяхме да сглобим временно управление и се прибирахме на собствен ход до Влас, където бат Тодор Христов взе скъсаната планка и без много приказки я върна след 30 минути по-здрава, от колкото е била в началото. За съжаление този ден изгубихме резултата от две гонки, в които въобще не успяхме да стартираме поради повредата. Това ни дръпна рязко назад във временното класиране. Трябва да се отбележи силното включване на Христо Христов, наш отдавнашен приятел, а понастоящем треньор по ветроходство в Обединените Арабски Емирства като боумен, както и чудесното представяне на най-младия участник Калоян – почти 14 годишен ветроходец, за който това беше първа регата в клас спортен Петерсон и за пореден път се видя как школата от 'Оптимист' дава много на всеки състезател. Заедно с Владо, който е помощник треньор на детския отбор в нашия яхтклуб,  успяха бързо и успешно да се включат в работата по лодката. Поздравления !

 

Съботата протече отново със свеж вятър по време и на трите гонки. В този клас яхти е от голямо значение доброто откреняване по време на лавировката срещу вятъра, и през целят ден просто си пролича как от 'Виктори' и 'Сталимекс' ни водят сериозно в това отношение – имаха нестопяемо предимство от едни сто килограма на екипажа, които на тази дистанция се равняваха на загуба от 10-20 метра за нас на всяка лавировка. Въпреки това наваксвахме с каране и борбата беше много близка, както ще се види от снимките - на знаците яхтите въртяха през половин корпус и финишираха в рамките на половин до една минута. Денят за нас завърши с три трети места и много адреналин.

 

P.S Денят завърши, но партито започна :) Организаторите се бяха погрижили за всичко и след натоварения ден вечерта беше на нужното ниво.

 

В неделя се проведоха две гонки, като в първата записахме победа в оспорвана борба с екипажа на яхта Виктори, който не ни даде почивка по цялата дистанция. Всеки един от екипажа вложи най-доброто от себе си и маневрите бяха на висота. Това което предните два дени ни липсваше малко, отпадна с включването Минчо Афузов - с него на борда вече откренявахме ефективно и това веднага си пролича. Втората гонка водихме през цялото време и само една грешна маневра на последните спинакери даде възможност на М.Копанов. Той, разбира се, не я изпусна и в резултат финиширахме втори.

 

В крайна сметка с две първи, едно второ, три трети места и две пропуснати гонки, се класирахме на трето място, само с две точки след вторите Сталимекс и победителя в регатата М.Копанов с яхта Виктори.

 

Яхтата вече е в клубни води, а списъкът със задачи за следващата регата вече е започнат.

 

16 юни 2007

 

+ + +
 
Online версия на списанието Ocean Racing :
 
 
+ + +
 
YESSSSSSSS !!!
 
Добри хора по света са се погрижили в нета да има ето това :
 
Подробна последна гонка : https://www.youtube.com/watch?v=nEmh4SFqXas
 
 
 
 
 
 
 
 
* * *
 
 
         Новини няма, само малко снимки :)

2007_june.jpg

                                              * * *

 

            Яхта SKYY Café успешно завърши първото си участие за сезона на регата UniCredit Bulbank Национална купа 2007 в Свети Влас.

         Съботата започна с едно първо място на промоционалната гонка за спонсорите на събитието, където в екипажа на всеки спортен петерсон  бяха включени по двама банкери. Това ни мотивира допълнително и през целия ден допуснахме незначителни грешки и отчетохме едно първо, трето и пето място, което ни отреди трето място във временното класиране, само с една точка повече от втората яхта Сталимекс и на три пред четвъртия в класирането Quantum racing. Втория ден на регата се проведе при слаб промелив вятър и след тактически грешки след старта още на първото качване и на двете гонки, постави лодката в позиция на догонващ групата. Тези тактически грешки от една страна се отразиха на крайното класиране за тази регата, но от друга за нас бяха добър урок, тъй като всеки екипаж от седемте участващи спортни петерсона има потенциал да е първи и броят на грешките трябва да бъде сведен до минимум, за да сме достатъчно конкурентни помежду си. От друга страна, направените промени в оборудването и центровката се доказаха като успешни и в определени моменти яхтата демонстрира осезаемо по-висока скорост от конкурентите. Класирането в клас Конрад 25Р е :

 

1. Виктори – М.Копанов

2. Сталимекс – К.Георгиев

3. Quantum racing – П.Дуков

4. K Star SKYY CAFÉ – Б.Йовчев

5. Понтос – А.Иванов

6. Меч – И.Ангов

7. Нунки – Н.Михайлов

 

Team Sailing Fast  участва в състав Д.Топалов, Б.Йовчев, М.Афузов, И.Гъдев и Б.Чолаков

 

На 22 юни във Варна започва регата Понтос за която се подготвяме подобаващо.

 

До скоро !

Бранко

 

20 юни 2007г.

 

* * *

 

SKYY Cafe & Team Sailing Fast  - това е формулата за 2007 година !
 
Яхтата и екипажа ще са напълно готови за първото състезание през 2007г. а именно UniCredit Bulbank Национална купа 2007 в град Свети Влас, Марина Диневи от 15 до 17 юни. Пълна информация за състезанието може да бъде изтеглена от тук :

UniCredit Bulbank Regatta

* * *
 
На 6 юни Team Emirates New Zealand спечели финала на купата Луи Вутон срещу италианската  Prada Challange, след 5 поредни спечелени гонки.
 
Италианската яхта и екипаж демонстрираха на какво са способни в предишния кръг, когато отстраниха ранно сочения за фаворит BMW Oracle Racing с шкипер Крис Диксън.
 
Дори и бърз поглед към екипите и на защитника Alinghi и на претендента Emirates New Zealand се откроява един въпрос : колко новозеландци има в двата екипа ?!?!?  50/50 не е грешен отговор! Това ми напомня за старя виц : " Нашите нападат, а нашите отбраняват ! "
 
* * *
 
На 19 май 2007 г. в град Варна на 74 години почина капитан Атанас Йонков, дългогодишен директор на Български морски флот, почитен председател на яхт-клуб'Кап.Г.Георгиев'. Поклон пред светлата му памет.
 
 
* * *

Салюти !

 

Естествено е трудно, докато протичат последните две части на Луи Вутон Къп, да се подхване друга тема, затова и се придържаме към темата. А тя е :

 

'В това състезание няма втори !' ( Не знам кой го е казал първи, но често е цитиран Денис Конър )

 

Класираните за полуфинал са Emirates Team NZ, BMW Oracle Racing, Luna Rossa Challenge и Desafio Espaniol 2007. Новозеландците спечелиха предния кръг и това им даде правото за избор на противника за полуфинала и логично изборът им беше Desafio Espaniol 2007. До 24 май ще се провеждат гонки , като първият екип спечелил пет (от девет) отива на финал.

 

Някой склонен да се обзаложи кой ще е на финала срещу Alinghi ?

 
+ + +
 
        На 24 април научих потресаващи факти от документален филм ... не от Discovery Channel ...  филмът е  'Аn inconvenient truth' / Неудобната истина' и е на г-н Ал Гор. Мислех си, че знам нещо за глобалното затопляне, но се оказа, че 'нещата' се сключват доста по-бързо от колкото всеки може да си представи.
Филмът е с 2 Оскара, въпреки, че в него няма артисти... Просто трябва да се види.
 
 
Бранко
 
+ + +
На 23 април 2007г. почина Тинко Трифонов. Мир на праха му.
 
Дано архивите му бъдат запазени.
 
+ + +

kaba.jpg

А ето как някой го правят през март !
 
+ + +
 
От 16 до 18 март 2007г  в гр. Върбица ще се проведе работна среща на БФВ на която се очаква да бъдат дискутирани и допълнени правилата за килови яхти.
 
+ + +
 
Привет на всички,
 
Нова страница - нов късмет :) Сезон 2007 се задава и все повече хора са забелязани да се навъртат около стапелите, сиреч запролетяването се отразява на всички. Ние приключихме с изводите от първия сезон на новата ни стара яхта и умуваме над списъка ' да се пипне това-онова ' за първия старт.  До скоро
 
+ + +
 
Информацията от миналия сезон е преместена в директория 'Archive 2006'

bgchart4.jpg

 Страницата e създадена през Май 2006 година, всички права запазени.