= YACHTING ONLY =

Archive 2009

Home
L I N K S
BG Racing Calendar
The Crew
Archive 2011
Archive 2010
Archive 2009
Archive 2008
Archive 2007
Archive 2006
Conrad 25R
DT Boat
Quotes
Gallery
Nav maps & info
Sponsorship & Advertising
Contact Us

koleda.jpg

Весела Коледа - здраве и сполука за всички - нека си пожелаем 2010 да е по-добра и успешна !
 
   Търсите Коледен подарък и не успявате ?
   Край на мъките !
 
Талантлив дизайнер е изобретил това сгъваемо колело  http://www.thomasjowen.co.uk/pro6-bike.swf и незнам дали е мислено за предвижване от метрото до офиса, или за багажника на кола например, но определено ще намери интерес във ветроходните среди !

one_bike.jpg

* * *
 
   Как изглеждат новите 9 метрови състезателни яхти от другата страна на света ? Ето една статия за вече 'проверен' проект, от новозеландецът Mr. Грег Елиът, автора на яхти от 42 метровата супер-максимус ' Mari-Cha IV ' до новия олимпйски клас ' Elliot 6M '  :
 
В края на този клип за същата яхта са изписани и резултатите :) 

rollandheader.jpg

   Представяме ви две френски яхт-дизайн фирми, готови с предложения за новата ниша на пазара - 'Клас 950'. Практиката от последните години показва тенденция за 'скъсяване' на най-предпочитания размер яхта. Това е в следствие не само на икономически причини, като първоначална инвестиция и поддръжка,  а най-вече заради лекота на управление и по-малкия брой екипаж. В същото време, последните технологи и материали дават  недостижими до скоро възможности за скорост и стабилност за този размер яхти, характерни за 12-14 метровите им събратя. Това са www.rolland-archi.com и www.defline.com , оставяме на вас да откриете колко различен може да е подхода към една и съща цел.
 

euphrosyne32.jpg

   Трябва да им се признае на французите, че успяват да правят всичко по един много различен начин от общото течение. Още информация за класа : www.classe950.com 
 
* * *
 
   Можете да гледате на живо Купата на Мусоните 2009 от 1-6 Декември 09, просто кликнете на логото :

monsoon.jpg

groupama70_1_600x400.jpg

   Вече са ясни три от участниците на следващото издание на  Volvo Ocean Race - това са Италия 70, Клуб Коста Смералда и Групама
 
* * *

rc44_logo_home.gif

 
 
 
 
   След MedCup & Louis Vuitton Trophy кервана се раздели на две и пое на изток, в Дубай за Sea Dubai RC 44 Gold Cup - гонките се предават на живо www.rc44.com, и в Австалия за Sunseeker Australia Cup.
 
* * *
 
   Ето един сайт в БГ от които може да намерите внимателно подбрани значими събития по месеци засягащи ветроходни и морски събития комбинирано : http://www.morskivestnik.com/compass/compass_new.html
 
* * *
 
   Голямата изненада на Louis Vuitton Trophy е класирането в топ 4 екипажа за втората фаза на регатата на руския Team Sinergy с шкипер Карол Яблонски  :

lv_header.jpg

   От 7 до 22 ноември може да наблюдавате на живо гонките от Louis Vuitton Trophy на тези два адреса :
 
 
* * *
 
   Groupama + Juan Kouyoumdjian = Следващия победител във Волво Ошън Рейс ?  www.volvooceanrace.org 
 
 
Франция имаше своя победител през 1986 година и номинираният шкипер Франк Кам има високо вдигната летва. Дали ще може да повтори успеха при съвместяването на толкова ангажименти, с ORMA 60 и Купата на Америка ?
 
+ + +
 
Старт от Световно първенство Melges 24 2009г в Анаполис, САЩ :
 
 

* * *
 
Цитат на съобщение от така наречената 'БФВ' на 15 Септември 2009 :
 
Националното първенство на Килови Яхти ще се проведе, така както първоначално е обявено в Календара на Федерацията.

Килови яхти IRC
Национален клас “Конрад 25R”
“Мелджис 24”

В гр.Балчик от 24 - 27 септември 2009 г.
 
край на цитата
 
Честито !
Това се казва отстояване на концепцията за развитие на киловото ветроходството у нас ...
Предполагам, скоро ще бъдем свидетели на първите частни регати, извън календара и правилата на БФВ...
 
* * *

* * *
 
   Рекорд след рекорд падат и летвата е все по-нависоко ... и все по-френска !
 
Bank Polulaire V измина 908 мили за 24 часа, а сега Hydroptère регистрира 51 възла, макар и само за 500 метра. Скороста отговаря на приблизително 26 метра в секунда...

* * *
 
   До колкото е вярно, има непотвърдена информация, че републиканското първенсво за класовете Спортен Петерсон и Melges 24, ще се проведе във Варна, в различни дати от тези, за републиканско на клас IRC в Балчик или просто казано, макар и не официално ( в сайта на БФВ няма протокол или друга информация ) в директна връзка или следствие със статията на сайта ни, има разбиране от всички на проблема с липсата на елипажи във всеки един клас.
 
Успех на всички, регатите са скоро !
 
30 Август 2009

club.jpg

Клубът ни вече може да бъде намерен и в интернет на адрес www.yachtclubportvarna.com
 
* * *
 
 
* * *
 
И з к л ю ч и т е л н о........ поредно постижение !
До скоро в книгите се пишеше за битката между Лузитания, Куйн Мери и Нормандия за Синята лента на Атлантика, но считано от днес вече ще се пише за :

Banque Populaire и Groupama 3 !!!

Часове след рекорда на G3, Banque Populaire V вдигна летвата и рекорда е вече 907 морски мили за 24 часа или средна скорост от 37,79 възла ! На този клип се виждат и 41 възла .... постоянна скорост и спокойната работа на екипажа.

Основните no limit размери са :
 
Дължина 40м, ширина 23 м, тегло 23 тона
Мачта 47 м, грот 450 м2, геноа 270м2, генакер 610м2
 
* * *

   Нов рекорд за проплавано разстояние за 24 часа под платна , отново на тримарана Groupama 3 : 841 мили или средна скорост от 35 възла !!!   www.cammas-groupama.com

cat1.jpg

Тук www.alinghi.tv може да се придобие представа за размерите и възможностите на тази no limit яхта.

 

* * *

 

BG килово ветроходство Юли 2009 - Всичко х 2 


2 регати се проведоха !

2 регати отпаднаха !

2 класа яхти не се състояха !

2 кризи ?

2 екипажа = 1 ?

2 х 100 човека ?


 

Нещата очевидно не са същите като едно време. Дори не са същите като миналата година. И за това не е виновна световната икономическа кризата, а нашата малка локална ветроходна кризичка. Всеки един терапевт започва разговор с тезата, че първо трябва да признаеш пред себе си, че има проблем, после заедно да го формулирате и постепенно да откриете начин да се справиш с него. А проблеми очевидно има. Трябва от някъде да се започне...

За хората ми е думата. Тези дето ходят по регати и дават всичко от себе си да се състезават.

 

Щастливите и доходоносни години 2003-08г. отбелязаха стремглаво нарастване  на броя на киловите яхти в БГ, почти 100 % от които са частна собственост. В същия период материалната база, яхти, платна в бившите държавните клубове просто остаряха с още няколко години. Същото бе и в началото на 90-те, когато на светофар до познатото Жигули застана BMW или Audi с 2 пъти по-голям двигател. Всички знаем къде се намират сега Жигули-тата. ( без да пропускаме все пак и факта , че тази година се празнуват 60г. от създаването на клас Фин )

 

Още в самото начало обаче щастливите собственици на новите яхти, оборудвани с всички екстри и електроника, се сблъскаха с един изненадващ за тях проблем.... а именно :

 

липсата на екипаж.

 

А яхта без добър екипаж, независимо точно колко е по-най-скъпа, нова и модерна,  не само няма да се класира добре на регата, а и най-обикновена маневра би я превърнала на скъпо струващо застрахователно събитие.

 

От къде идва екипажът ?

 

Първо, екипажът не се взима от „някъде”, а се изгражда с години - както отделната личност, така и работата на целия екип от емоционално до чисто техническо ниво. Т.е. трябва да има школа, традиция и целенасочена политика за изграждане на следващите поколения добри ветроходци. Да, ама няма и то с години. И може би за това сме останали една шепа хора на киловите яхти. 2 х 100 човека има-няма?

 

Най-осезателният извод от последните регати, който се натрапва и с невъоръжено око е, че шкиперите на новите яхти нямаха голям избор, освен да поканят за екипаж хора от ( бившия ) най-масов килов клас в БГ – Спортен Петерсон Конрад 25Р. Ок, напълно разбираемо и ефективно, но на всяко действие има и противодействие. 2 х екипаж на Петерсон = 1 пълен екипаж на 10-15 метрова яхта. В резултат втора поредна регата няма участници в клас спортен Петерсон...

А вече и за първа регата не се състоя и клас Мелджес 24.

А въпреки новите яхти, общия брой на яхтите на старт намалява..

 

Това поражда въпроса: къде и как ще се обучат и станат добри ветроходци следващото поколение 10, 15 и дори 20 годишните, които почти напълно липсват? Все някой трябва да ги кара тези яхти !?

Направо на голямата лодка ? Представяте ли си как 2 яхти от по 100-200’000 евро ‘леко’ се одраскат на тренировъчен старт ? Или как се обучават нови кадри със спинакер от 150м2 за 10’000 евро ?

Това винаги е ставало на щвертботи и малки килови яхти...

 

Решението на горната задача като че ли се оказа изненадващо елементарно. То беше изведено от един от собствениците на яхта ‘Меч’ – г-н Ивайло Ангов. Просто на първо време трябва регатите за Петерсон и Мелджес 24 да се разминават със тези по IRC...

 

Подобна целенасочена политика не само ще запази тези класове и вече съществуващия флот, а и със сигурност ще допринесе за привличането на нови ветроходци, спирани до сега от сериозните финансови инвестиции.

И това е въпрос САМО на воля за решение, а не на допълнителни инвестиции.

Да не говорим, че практиката показва нуждата регатите да се провеждат само в двата почивни дни, тъй като голямата част от хората трудно могат да отделят време през работните дни. Само във Варна са съсредоточени 11 спортни Петерсона и при добро желание е въпрос на сравнително малко усилия да се организира  серия от състезания. Всички до ден днешен си спомнят за регата Наутика, организирана няколко години по ред на този принцип от г-н Росен Драгиев във Варна. Това е принципа, на които се провеждат и повечето състезания в Европа и Америка и начина, по който може да се запази и гради едно прилично ниво.

 

От друга страна, участието на всички регати за килови яхти през сезона изисква сериозен ресурс на време и средства и в резултат почти няма яхта, която да е участвала на всички стартове. Ако организаторите на килови състезания успеят предварително да се договорят и разделелят регатите на IRC и Петерсон + Мелджес, това най-вероятно би довело дори до увеличаване на броя на яхтите и състезателите. И това, разбира се, трябва да е заложено и за бъдещи сезони, тъй като неяснотата никога не е действала стимулиращо за каквото и да е планиране. А повечето ветроходци са успели повече или по-малко в бизнеса и са хора които планират и се придържат към решенията си.

 

За този сезон вече няма шанс, но, за да се конструира сезон 2010/11, подготовката трябва да се започне от сега. Още повече, че  с не въоръжено око се вижда, че през последните години ( дори на икономически подем ) в голяма степен родителите купуват пълното оборудване и екипировка  за децата си, включително и самия оптимист или лазер ( т.е. заслугата за развитието на спорта е вън от ветроходната система ) . Но уви, не всички имат сили да продължат с покупка на по-голям клас яхти и в повечето случаи ветроходната кариера или дори просто личният опит приключва с това. Има много хора, които имат желание да карат, а в същото време гледат нечии яхти стоящи на стапел с години.

 

Ветроходци и мнения много, но ако не се направи нищо сега, последствията може или да изпратят българското ветроходство в задънена улица, или да му дадат зелен светофар да търси база за реализация извън страната. Дискусия трябва да има на всички нива, пък да видим какъв е резултатът.

 

Б.Йовчев

 

26 юли 2009

* * *
 
   Още един рейсинг дизайнер :  www.julienmarin.com 
 
* * *
 
Мистерията приключи ! Алинги ще защитават купата с катамаран !
3 юли 2009 22:00 ч.

alinghi_cat1.jpg

 * * *
Това са трите финалиста в конкурса за новия клас яхти за регатата 'Обиколка на Франция под платна' за 2011 година :

3final_projets.jpg

Technical specifications of the 3 finalists
JPK 998 One design T2011 / K-Challenge M34 Archambault
LOA 9.98 m 11.00 m 10.34 m
Beam 2.99 m 2.99 m 2.98 m
Displacement 2,700 kg 2,420 kg 2,400 kg
Bulb 1,350 kg 1,240 kg 1,100 kg
Draft 2.10 m 1.85 / 2.65 m 1.70 / 2.50 m
Upwind s/a 68 m2 83 m2 72 m2
Spinnaker 120 m2 145 m2 130 m2
Designer Jacques Valer Russell Coutts / Andrej Justin Joubert Nivelt Design
Builder JPK Composites Pauger Carbon Archambault
Price 109,800 € 119,000 € 120,000 €
   Репортаж от ден първи на Match Cup Sweden :

k_star_start.jpg

* * * 

Здравейте приятели,

 

Завърши регата Понтос. Станахме втори от 3 лодки при почти никаква конкуренция за 1-то място. Първи е И.Греков с Албирео, а трети са Нунки.

3 те дена минаха по един и сащ начин - класиране 3, 2, 1.

Подобрен беше рекорда по вдигане на спинакер на обратно, два пъти поред и така от близко оставахме далече назад. Имаше лек удар с Де Мария на първия старт и това коства половината релинг и аварийно вързване на леерите, добре че беше много слаб вятър и почти не се налагаше да се откренява.

Взехме две първи места , като първия ден беше последната гонка при много хубав старт, чист и после поворот след 5 мин и Галата първи, бяхме с Мелджес на 1 вия знак.

Много има да се иска от подводна част и най вече руля и втулките.

Мисля че лодката за следващата регата ще бъде в топ форма.

 

Поздрави

Д.Топалов

 

* * *

 

Ето няколко свежи попълнения от линкове в графата яхтени дизайнери :

Javier Soto Acebal www.sotoacebal.com

 

Teixido & Harrold www.ricardteixido.com


Erik Lerouge www.lerouge-yachts.com

 

Schickler & Tagliapietra www.styacht.com

 
* * *
 
Най-доброто от първите 2 дни на Rolex Farr40 Worlds 2009 !

livemedcup.jpg

logo_1.jpg

 
 
 
 
 
 
 
   Гонките на Audi Medcup в Марсилия може да бъдат наблюдавани на живо с коментар от официалния сайт. Снимката е линк - enjoy :)
 
 
 
 
 
 
* * *

windwalker.jpg

От мястото на събитието J

Kaliakria Cup 2009

 

Всяко едно състезание има нещо, с което се запомня и на тази регата това бе участието на яхтата ‘Windwalker’ на Мирослав Станев (www.nauticabg.com ) !

 

Първи SWAN в БГ, първо участие в БГ регата, първо място в класа и регатата по реално и корегирано време !

 

Участието на ‘палубата на събитието’ бе върхово удоволствие, едновременно от екипажа и яхтата. От една страна, шкиперът очевидно беше подбрал хората с много внимание и въпреки липсата на тренировки,  още със старта работата вървеше гладко, без нерви и с много адреналин J . Яхтата, от друга страна ( www.swan45class.com ), е истинска рейсинг машина с допълнение от малко лукс под палубата. Само два факта : 50 % от теглото се намира в кила, а на палубата няма нито една утка ! И като всяка състезателна яхта тази е също изключително прецизна и чувствителна и към най-малката промяна на крен, диферент и центровка на платната. Не е възможно да центроваш което и да е платно и да изкараш цяло качване например, тъй като и най-малката промяна на вятъра изисква моментална корекция. Колкото и невероятно да звучи, ако на един Петерсон от обирането на някоя система с 5 сантиметра скоростта се променя с 2 десети , то на ‘Windwalker’ същите 5 см се равняват на 2 до 4 десети от скоростта. Още един (документиран!) факт : при 6,2 възла вятър яхтата достигна 6,8 възла постоянна скорост на остър бейдевинд...

 

Представянето на състезанието надхвърли очакванията на екипажа и всички състезатели, тъй като очевидното превъзходство над яхта Петра ( Bavaria 42 match ) , редовен победител в клас IRC 1  през последните години, не можеше да бъде компенсирано по никакъв начин. Или поне не в морето.

 

На брега от клуб Понтос в лицето на г-н Дуков бе направен опит да се оспори валидността на IRC сертификата на яхтата. Същия е издаден в централата на IRC  в Англия. Сертификат, с който яхтата е участвала на състезания като Copa del Rey и Rolex Swan 45 Worlds  . И по точно, че не бил ‘ендорсиран’ (?!) Моля ?

Един реторичен въпрос : Дали румънските яхти който участваха на регата Black Sea International  Regatta 2009 бяха с ‘ендорсирани’ сертификати ? Или как ще третираме IRC сертификатите на бъдещи участници от Италия, Турция, Гърция, Русия ?

 

За всички останали състезатели регата беше прятно изживяване благодарение на организаторите, които обещаха да продължат и за в бъдеще в същата посока : добра организация и всяка вечер партита ! Съдийската комисия не остана без работа и последния ден бяха дадени куриозните 3 общи отзования в класа ни поради масови фалшстартове. Също така можеше да се види и съпостави представянето на друга нова яхта в наши води , монотип клас Х-35, 'Xtrema' на Пламен Георгиев. И това е само началото на сезона !

 

* * *
 
   След дълго странстване кила на яхтата ни се завърна на работното си място в напълно нов вид и готов за Yachting only !

kstark1.jpg

kstark.jpg

torrent.jpg

* * *
 
Yesssss !  За да свалите филма за Волво Ошън Рейс 2005-6 кликнете на снимката - ще ви отведе до торента
 
Прятно гледане !
 
 
* * *
 
А това е клип за един много успешен проект в клас 40

kookaburra.jpg

 
 
   За феновете на Купата на Америка и яхтите клас 12 АС, ето един уникален документален on-line филм за Купата в Австралия през 1987 година ! Гонки, протести и пресконфереции, Денис Конър,Том Блаклер,Крис Диксън, Питър Гилмур и появата на дженакерите !
 
 
 
 
* * *
 
 
Как изглежда състезателен катамаран 90 х 90 фута ?Ето 3 минути история и 5 мин настояще :
 
 
* * *
Какво е това и къде се намира ?
 
Първия отговорил правилно на team.sailing.fast@gmail.com печели питие в бара на яхтклуб Кап.Г.Георгиев J
 

what_where.jpg

Честита Нова Година на всички !
 
С най-добри пожелания от TEAM SAILING FAST

4ng.jpg

   602 морски мили за 24 часа ! Или 12,9 метра в секунда... и така non stop 36, 48 часа ... кой го може това ??? Да, само избрани професионалисти които имат 'това' оръжие под ръка, в правилния прозорец, някъде из Атлантика :

e4_602nm.jpg

bgchart4.jpg

 Страницата e създадена през Май 2006 година, всички права запазени.