= YACHTING ONLY =

Archive 2010

Home
L I N K S
BG Racing Calendar
The Crew
Archive 2011
Archive 2010
Archive 2009
Archive 2008
Archive 2007
Archive 2006
Conrad 25R
DT Boat
Quotes
Gallery
Nav maps & info
Sponsorship & Advertising
Contact Us
   Още един български яхтен сайт с актуална информация -
желаем им успех и постоянство !   www.yacht-bg.eu

* * *

   Рядко update-вам, ама ей на - така е в живота ... но все пак останаха 5 свободни минути :)

В последно време се очертаха 2 основни тенденции в класното ветроходство в Европа ( а и на всякъде другаде ) за регати провеждани в IRC формат : или се купува последния 'вик на модата' или се модифицират яхти на по 10-15 години, за да се стъпи на подиума. Просто технологиите се промениха толкова радикално последната декада, че показателите на яхтите с минимални промени, повишават представянето си с 5-10% по-добре спрямо себеподобните. Карбон кевлар спектра бушприт дженакер кантинг кил - това са основната част от словореда на листа с модификации - отнася се до цялото палубно оборудване, мачта, платна, лебедки, стопори. Остава непроменен обаче, най- важния фактор - човешкия. Там оптимизация особено много няма - ако си пил бира до сега -> най много да смениш марката ; ако си карал на 3 регати -> най-много да станат 5 ; ако си бил екипаж на 3 яхти -> най-много да добавиш още една, ако ли не и да се върнеш на първата ; ако си бил на 'геноата', да отидеш 'на бака'. Защото качествената промяна в представянето става с целенасочена подготовка, да си кажем направо - тренировка. Аз съм на 500 км от морето не трябва много да коментирам, но до колкото знам има само една шепа тинейджъри на тренировъчната дистанция. Е от къде да дойде 'здравия екипаж' ? Така и се формира бъдещето - виж кой е на вода и ще знаеш кой догодина ще води ранг листата. Пък модификации колкото искаш. Ето една за размисъл :

redneck_world_moto.jpg

* * *

   Сред първите 10 финиширали яхти в Клас 40 на регатата 'Пътя на рома' намериха място яхти от 6 конструктора, но само един от тях се състезава с яхтата си, а именно Samuel Manuard, класирал се на 4-то място - повече информация тук : http://sam.manuard.free.fr .
От 10-то до 20-то място се нареждат 5 дизайнера, а общо първата двайсетица са 8 дизайнера : 
Owen Clarke + Philippot + Rolland-Lepesqueux+ Sam Manuard по 1 яхта, Verdier 2 яхти, Rogers 3 яхти, Finot Conq 5 яхти, Lombard 6 яхти !

Ето и списъка за анализ : 
Шкипер / Яхта      -    Дизайнер / Година на построяване

1 Thomas Ruyant / Destination Dunkerque     - Verdier/2009
2  Nicolas Troussel / Crédit Mutuel de Bretagne- Finot Conq/2010
3  Yvan Noblet / Appart City                         - Verdier/2007
4  Samuel Manuard/Vecteur Plus               - Sam Manuard/2009
5  Damien Grimont/Monbana               - Finot Conq/2010
6  Jorg Riechers/Mare.de                       - Owen Clarke Design
7  Jean-Edouard Criquioche/Groupe PICOTY     - Finot Conq/2010
8  Rémi Beauvais/Routes du Large       - Philippot/2006
9  Bernard Stamm/Cheminées Poujoulat   - Rogers Yacht/2007
10 Damien Seguin/Des Pieds et Des Mains     -Rogers Yacht Design/2007
11 Thierry Bouchard / COMIRIS - Lombard/2008
12 Marc Lepesqueux - Marie Toit - Rolland-Lepesqueux/2006
13 Axel Strauss - TZU HANG - Lombard/2007
14 Pete Goss - DMS - Lombard/2010
15 Tanguy De Lamotte- Novedia / Initiatives - Rogers/2008
16 Eric Galmard- Avis Immobilier - Lombard/2007
17 Régis Guillemot - Regis Guillemot Charter - Finot/2010
18 Olivier Singelin Gonser Group - Cambio - Lombard/2010
19 David Augeix - EDF Energies Nouvelles - Lombard/2007
20 Louis Burton - Bureau Vallée - Finot Conq

* * *
How it is ... построено, или как да вземем шестмесечието за 5 минути :)

* * *

   Турската фирма Azuree ( www.azuree.com.tr ) представи новата си продукция, отново дело на итaлианското дизайнерско студио Ceccarelliy (  www.ceccarelliyachtdesign.com ) В проекта може да се забележат характерни решения взети направо от състезателния Клас 40 видни в промоционалния клип :

* * *
 
   No wind = good speeeed in comfort :

   Още един добър сайт за яхтено видео с чудесен архив : www.boatson.tv 

 * * *

ac45_ac72.jpg

ac_72.jpg

Welcome AC 34 @ 2013 !

The Catamarans АС 45 & АС 72 :

подписано и подпечатано !

 

Така започна пресконференцията в 13 часа на 13 Септември 2010 г., в която се потвърдиха 99 % от очакванията за бъдещето на Купата на Америка.

Директните препратки към други спортове ; бейсбол,формула 1, голф и висшата футболна лига ; и възприемането на техни основополагащи принципи, основно сериите от провеждани събития с фиксиран начален час с максимум информационно отразяване. От друга страна , това което остава зад монитора ( TV, PC , Mobile phone ) е бизнес модела за който вече споменахме, ‘минимизирането’ на разходите с около 20 %.

Има обаче нещо, което обаче наистина прави нещата различни. Това е така наречения ‘Х’ фактор. Докато в предните 2 издания с участие на катамарани, избора на яхти бе решаващ, веднъж срещу еднокорпусник и втори път срещу тримаран, различни по размер, без никакви ограничения, сега вече, има класни правила с ясни параметри и необходимото време за проучване, подготовка и участие. Редуцирането не е само финансово, а също така и в броя на платната и екипажа ( вече от 11 човека ). И тъй като досега не са провеждани регати в такъв клас и формат – никой не може да бъде посочен като сигурен фаворит в самото начало. Може би в екипа на Алинги може да се видят усмивки, заради поразителната прилика с техния катамаран, но вече с твърдо крило. Интересен е факта, че в новия АС34 клас, горните части на твърдото крило ще са подвижни и по време на ход , площа на крилото ще може да се увеличава/намалява. Бизнес подхода подсказваше за къси срокове и моята прогноза от февруари се сбъдна – АС34 ще се проведе през 2013!Новините за новите яхти вече валят, строят се първите 2 екземпляра в Нова Зеландия , които ще бъдат предоставени на претендентите за тестове. 

Обратното броене вече започна !

13.9.2010 г. 15:05

* * *



   Денят 'Х' за Купата на Америка, 13 септември 2010, когато ще бъдат обявени новите правила и клас за 34-то издание се очаква да отвори радикално нова страница за формата на тази надпревара. Прогнозите за класните правила са разнопосочни и докато при дизайнерите на моно и многокорпусници коефициента за работа е от 50/50 % директно на 100 % ( допуска се и вариант за 2 класа ), то при производителите на платна, електроника и deck hardware всичко е ясно - работа ще има :) 
  Това което обаче се очаква да е по-различно, не е яхтата, а цялостния формат и най-вече възможността за участие. Години наред това бе надпревара за успяли нотабили, състезаващи се най-вече за чест, докато сега се очаква формата да наподобява бизнес модел, с добри условия за реклама, съответно изгодна инвестиционна среда, гарантирано отразяване чрез всички известни медиини похвати, и не на последно място ограничаване на минималния и максималния необходим бюджет. Това трябва на направи регатата много по-достъпна и така се отваря врата за нови участници, от което ще спечели спорта. Разбира се, за победителя ще остане 'лъвския пай' от такава инвестиция, но това важи и за талантливите ветроходци. Така се подчертава и засилва състезателния характер на формата,  а не чисто технологичната и финансова надпревара, която видяхме през февруари във Валенсия. Скоро картите ще са на масата, а що се отнася до полигона - ето един възможен вариант :

sf_area.jpg

ar_logo.jpg

* * *

   Съдия на знак.... но под водата ! Първи знак на Melges 32

* * *

   Интерактивна Купа на Америка от ... 30-те години на миналия век :)

* * *

Хляб и зрелища ! 

Тази стара формула добива все по нови интерактивни измерения, без хляб, но директно в монитора ви - на един 'клик' разстояние. Получавате картина с такова качество и ъгъл на заснемане, че още миг и от монитора ще прехвърчат капки. Това е първичния резултат от проучването за избор на най-въздействащо, най-съпричастно, изобщо всичко 'най' за TV отразяване на следващата 34-та Купа на Америка - това ще се превърне в мега-глобално маркетингово събитие, и няма как да не е така - инвестициите са големи и трябва да се търси реципрочна възвращаемост. 

п.с. Дали БМВ вече не подготвят лимитирана серия ' АС 34 ' ? Комплекта 'АС34' може да върви с протестни флагове, сигнални ракети и светлини ляв/десен борд :)

tour_de_france.jpg

* * *

   Снимката е линк към ежедневните видео репортажи за Tour de France под платна 2010. Тази година Мерцедес замениха Сузуки като генерален спонсор.


* * *

   Приятни гледки от ден втори на световното първенство клас Плату 25 - www.platu25worlds2010.com - 66 яхти на старт !

torrent.jpg

   Добрите новини идват бързо, а лошите ? 

Британския синдикат Team Origin www.teamorigin.com обяви привличането на Грант Симер, работещ до скоро в Алинги. В тази стъпка се открива известна последователност, след като Origin закупиха преди 3 години яхта на Алинги с която спечелиха Луй Вутон през 2005г - SUI 75. Веднага след пристигането му се разбра, че от Team Origin си тръгва ( не доброволно ) СЕО-то Майк Сандерсън ( www.mike-sanderson.com ) , а сега пък съвсем между редовете на специализираната яхтена преса се споменава и раздялата с ... главния дизайнер Хуан К. (www.juanyachtdesign.com) . Какво стана с британския консерватизъм? 
Чудя се дали в Ролс Ройс, Ягуар или Макларън например, биха сменили едновременно топ мениджъра и главния инжинер ? Очевидно този спорт е станал екстремен не само в морето.

p.s. На страницата на Team Origin все още няма и ред за тези рокади..
21.8.2010
* * *

gipsymothlogo.jpg

   Ако не сте чели книгата на Франсис Чичистер 
' С Джипси Мот 4 около света', то поне сте чували за знаменития ветроходец. Ето шанс да разгледате виртуално лодката, една от първите състезателни яхти построени специално за самотно ветроходство. 
Пет камери с по 360 градуса картина и възможност за приближаване на кадрите. Логото е линк към интернет страницата - приятно гледане !

* * *

   Връщайки се към обновяването на линковете отбелязъх липсата на личните сайтове на световно известните шкипери и затова – ето няколко , по групи ‘интереси’ в случая Световен Мач рейс :  www.wmrt.com

Класиране на полувремето, след 5 от 10 регати : 

Класиране

Име / Отбор

Точки

Интернет страница

1

Mathieu Richard (FRA) French Match Racing Team

77

 www.sabasailingteam.com

2

Torvar Mirsky (AUS) Mirsky Racing Team

60

 www.mirskyracingteam.net

3

Adam Minoprio (NZL) ETNZ/BlackMatch Racing

54

 www.blackmatchracing.com

4

Ian Williams (GBR) Team GAC Pindar

52

  www.williamssailracing.com

5

Ben Ainslie (GBR) TEAMORIGIN

45

  www.benainslie.com

6

Peter Gilmour (AUS) YANMAR Racing

43

 www.wmrt.com

7

Francesco Bruni (ITA) Azzurra

41

 www.azzurra.it

8

Jesper Radich (DEN) Radich Racing Team

40

 www.wmrt.com/jesper-radich.html

9

Magnus Holmberg (SWE) Victory Challenge

29

  www.victorychallenge.com

9

Paolo Cian (ITA) Team Italia

16

 www.wmrt.com/skippers/169-paolo-cian.html

10

Bjorn Hansen (SWE) Gill Global Team

15

 http://hansensailingteam.wordpress.com/

12

Sebastien Col (FRA) ALL 4 ONE

10

 http://sebastiencol.blogspot.com/

=

Philippe Presti (ITA)

6

 http://philippe-presti.blogspot.com/

14

Betrand Pace (FRA) Aleph Sailing Team

4

 http://wmrt.com/skippers/1153-bertrand-pace.html

=

Manuel Weiller (ESP) Team Iberdrola

4

 http://www.sailing.org/biog.php?memberid=41361

 

Damien Iehl (FRA) French Match Racing Team

4

 http://www.sailing.org/biog.php?id=FRADI1

 

И още няколко знакови фигури от Мед Къп и RC44 :

 

Пол Каярд www.cayardsailing.com


Тери Хътчисън www.hutchinsonracing.org


Камерън Апелтън  http://www.teamaqua.org/en/team/sailing_team.php?idContent=3


Ян Пърси http://www.facebook.com/pages/Iain-Percy/22115904830


Торбен Граел www.torben-grael.com


Васко Ваското www.vascovascotto.it


Карол Яблонски www.karoljablonski.pl


Майк Сандерсън www.mike-sanderson.com



 * * *

gt6.jpg

'GT' OBSESSION !

 

   Английска поговорка казва, че ветроходеца е най-щастлив когато си купи яхта. Бил по-щастлив, само когато успее да я продаде, за да си купи още по-нова ! Това естесвено не е по джоба на всеки и винаги търсенето на нови варианти не спира. Манията е повсеместна и е съобразно джоба на ветроходеца. Благодарение на технологичните скокове последните години, постигането на висока скорост под платна, вече не означава и по-скъпа яхта. Или по-голяма.

Кризата насочи яхтените дизайнери към проектиране на малки 'ракети', 5 до 7 метра и доста от тях са предвидени за самостоятелна постройка. Най-разпространения от тях е i550 ( www.i550sportboat.com ), но конкуренцията се засилва. С малко шпертплат, смола, пари и повечко желание и усърдност, може да се включите в играта.

  Стига приказки - ето ви линк към едно такова летящо килимче - http://www.guywhitehouse.com/sail.aspx?gid=21 . Този дизайн, сравнен с другите радикални творби на автора, изглежда като начертан в свободното време, но всъщност покрива изискванията от А до Я - всичко в посока на висока скорост, с изненадваща простота на изпълнението и материалите. И не на последно място : ниски разходи за съхранение, транспорт и поддръжка.

 

* * *

synergy.jpg

В последния брой на списанието Волво Океански Рейс ( има го онлайн ) американския шкипер Скип Новак прави ретроспекция на участието си в същата тази регата през 1989 г., като водеща фигура на първото руско участие Fazisi на най-голямата ветроходна сцена. Това бе начало, а сега, 20 години по-късно идва и големия пробив за руското ветроходство. Днешния ден е събитие което ще остане в историята, защото руския синдикат Synergy достигна до финал в сериите Луй Вутон срещу сигурния, обичаен фаворит Емирейтс Нова Зеландия, побеждавайки с 2: 0 германско-френския синдикат All4One.  И това има обяснение, защото Synergy са подходили професионално и нищо не оставено на случайността. Бърз поглед на международния екипаж и участията в сериите ТР 52 показват пътя на успеха. Зад Synergy на стълбичката остават синдикати като английския Origin, италианските Mascalzone Latino, Prada и Азура, шведския Артемис и не на последно място скоро спечелелия Купата на Америка БМВ Оръкъл, всичките съставени от професионални ветроходци. Още повече тежест на този успех дава факта, че се състезават с еднакви, или поне уеднаквени яхти,  а не яхнали най-актуалния дизайнерски шедьовър.
На този сайт можете да проследите как този успех е станал възможен : www.synergyteam.ru
 
п.с. имаше участник развяващ руския флаг в последния VOR 2008/9, яхтата Косатка на Жребцов , но за съжаление това бе самотен ездач и уви не успя да завърши регатата.
 
* * *
 
    'Обичайната практика'....(Оп)
 
Толкова изтъркано клише , а в същото време живота ти зависи от това. На море 'Оп' означава практически всичко. Нещо като '42' от 'Пътеводителя на галактическия стопаджия' - отговора на всички най-важни въпроси ! Уви, никой не знае какво е 42 : дължина, обем или честота, но за щастие - за 'Оп' на море може да се учи от най-ранна възраст. Колкото повече 'Оп' има, толкова по-добре. 'Оп' започва от начертаването на план 'А' и 'Б' за деня, курса на тренировъчната или регатна дистанция, осигуряването на достатъчно вода, храна и каквито са нужни провизии на борда за деня или етапа, затягането на всички възли по такелажа, преминава през 'Оп' за спазване на сигурността на море и 'Оп' за приготвяне на яхтата за спокойно нощуване в някоя марина. Изобщо познаването на 'Оп' е нещо като спасителен пояс, нещо като '2 пешки метър' в ръката. Уви неспазване на 'Оп' , често води до 'Оп-а-а-а'.
 
Дали не е време в БГ да се появи наръчник за 'Оп' ? Яхтите са все повече, и все по-частни, но и по-често придобивките се управляват от хора които прекарват повече време в 'офиса', от колкото в кокпита или на кея. Те със сигурност владеят добре сухопътен 'Оп', но той не е достатъчен на море.
Струва ми се в БГ има достатъчно опитни хора, способни да спишат едно приятно, ако не увлекателно четиво за 'Оп' на море. Не става дума за комерсиален бест-селър, а някак с покупката на  всеки един нов плавателен съд, да има и малък бонус, добре пакетиран в непромокаема торбичка, първичен наръчник за 'Оп'.
Имам предвин твърдо копие, не он-лайн версия, защото обикновенно когато ти потрябва подобна информация, отдавна няма интернет, батерията на УКВ-то е абсолютно разредена, gsm-а е мокър, gps-а няма сигнал и компаса не е зареждан със спирт от покупката му и горивото е на привършване...
Или поне на мен така ми се струва, нещо като качулка преди дъжд.
 
* * *
 
Е, пропускаме го това футболно световно, но поне можем да си припомним националния лайт мотив от лятото на 1994 :

* * *
 
Ин и Ян ?

boss_2010.jpg

match_race.jpg

* * *
 
   Три пъти 'Ура' за екипажите на Яхт Клуб Кап Г. Георгиев за победите и в двата класа на пърата регата 'Мач рейс' в България ! 1-во и 2-ро място Мелджес 24 и 1-во място Петерсон / Конрад 25Р

* * *

   Тази събота и неделя до 2 май 2010 във Варна ще се проведе първата за България регата във формат 'Мач рейс' за класовете Мелжес 24 и Конрад 25R. Очакванията за събитието са разбираемо високи, тъй като ще бъдат демонстрини различни/специфични техники на управление от всички познати до сега. Директния 'сблъсък' няма практика в родни води и със сигурност ще има много адреналин, не само заради тактическите подходи, а и заради близкия двубой, които предполага взимането на моментални решения по цялата дистанция, точната работа на екипажа и не на последно място, разбира се спазването на правилата :)
 
Колкото това важи за състезателите, дважди е в сила за съдийския състав, защото това състезание трябва да се провежда с убедителни и компетентни решения, които не подлежат на съмнение. Досега сравнително рядко се е налагало да бъдат вземани трудни решения от съдийте за комплицирани ситуации за цяла регата, камо ли само за 1 гонка. А този формат предполага именно надиграване в рамките на правилата, от старта до финала, през всеки 1 знак и маневра. В този смисъл изпитанието ще е за всички. Това събитие би могло да положи началото на специфична съдийска кариера :)
 
Има един факт който предполага не много агресивно поведение, и не защото това е първа регата по рода си, а защото яхтите са собственост на самите участници, а не взети под наем, и се предполага че едва ли някой с лека ръка ще пожертва или изложи на сериозна опасност корпуса на яхтата си.
 
Нека пожелаем успех на организаторите,  fairplay на участниците и нека най-добрите победят.
 
За повече информация посетете сайта на организаторите www.stnikolay.org , домакините www.brizvarna.org и яхтения новинарски сайт www.nautica.bg
 
30 април 2010
 
* * *
 
Хуан К срещу Хуан К - Пума срещу Групама
 
   Много се изговори за влиянието на първото поколение VOR 70 върху яхтения дизайн, като се започне от 14 футови дингита, до 30 метровите  макси яхти. Може би и заради това почеркът на един дизайнер, Хуан К, личи през последните 5 години в голяма част от всички нови проекти. Е, когато един от най-коравите самотни ветроходци ( и счупил най-много яхти клас Имока 60 ), Алекс Томпсън продава последната си яхта 'Хуго Бос', проектирана от корифеите в този клас Фино Дизайн ( купете тук : http://imoca.org/downloads/Hugo_Boss_IMOCA_60_Sale.pdf ), за да купи 3 (!) годишната Пиндар, човек започва да си мисли дали не си заслужава да се огледа за нещо вече направено от същия дизайнер ? Като например това : http://www.rightboat.com/Volvo-70-Puma-Avanti-II/boat-12091448/ , което преди да стане 'Пума Аванти', поставяше рекорди като АБН Амро Банк 2. Именно защото Пиндар бе наистина най-близка до размер и раьон на плаване може да се каже, че това е проект изцяло повлиан от VOR 70. По интересното обаче, се случва когато на дизайнера Хуан К, дават пълна свобода да актуализира субствения си проект, спрямо последните промени в класа. Резултата от 'освежаването' скоро ще е ясен, но от тази снимка може да се видят отличителни промени по корпуса, и няма да е изненада, ако имат съществена прилика със следващата му яхта 'Групама 4' - VOR 70. Както Хуан К каза преди началото на последния Волно Океански Рейс : " Докато през VOR 2005/6 яхтите бяха чертани с 'голямата четка', сега през VOR 2008/9 вече 'картината' е ясна, а голямо значение има оптимизирането на детайлите".

60vs70.jpg

* * *
 
   Две и 1/2 години посветени на подготовката на Алинги за двубоя с БМВ Оръкъл в селектирани моменти в 25 минути :

* * *
   В 'TOP GEAR' следят от близо краш тестовете - как ли ще им въздейства този 7 минутен ocean test ? Повече в www.boatson.tv

Тримаран, кайт или сърф ? След този клип, човек за почва да си мисли и за трите :

* * *

Мечтата на Ерик Табарли

   Има няколко думи които се споменават най-често, както от шкиперите за очаквания и резултат от регата, така и от дизайнерите за концепцията още при проектирането на яхтите.

‘Баланс’ е една от тези думи. Обикновенно шкиперите говорят за хармония и синхрон в екипа, тактиката и избора на курс. В случая на дизайнерите обаче, контекста не е ‘хармония’. Технологичния баланс се намира някъде из червените сектори, и по специално тези в критичната скала на ‘най-много’ или ‘най-малко’: триене и съпротивление, точка на скъсване, краен брой максимални натоварвания и куп други подобни.

Последователност’ не се чува толкова често, но е в основата на всички големи ветроходни постижения. Някак си в този спорт рядко може да се види ‘one hit wonder’Актуален пример за кобинацията на баланс и последователност е проектът  ‘Hydroptere’.  Ерик Табарли запалва искрата в Европа за многокорпусниците още с първите си опити.

et_tri.jpg

Връщайки се към към началото, първите екземпляри изглеждат дори комично в днешно време, но дори 40 години по късно проектите на Табарли се отличават. 

et_pr.jpg

След много подобрения на тримарана с подводни криле ‘Пол Рикар’, именно Табарли успява да подобри рекорда за пресичане на Атлантика (поставен от Чарли Бар с шхуната ‘Атлантик’ от 12 дена 4 часа 1905г ).

През Юли 1980, 75 години по-късно, изглежда изпреварил времето си с идеята за подводни криле, тримарана със стредна скорост 12,15 възла сваля цели два дена с постижението си от 10 дена и 5 часа и отваря вратата на нова ера. Ето архивен репортаж на френски тв канал

tabary.jpg

30 години по-късно, рекорда продължава да е френска собственост от 3 дни и 15 часа, но вече средната скорост е 32,94 възла. Изглежда само въпрос на време новият Hydroptere да бъде изпробван по мерната дистанция и можем само да гадеам колко точно над 35 възла средна скорост е във възможностите на яхтата.

За повече информация : www.hydroptere.com

Ако сте фенове на архивните кадри - етo малко клипове :

Ален Кола и Манурева :

 http://www.ina.fr/sport/voile/video/RXF01004070/alain-colas.fr.html

Клуб Мед vs Пен Дюйк VI :

http://www.ina.fr/sport/voile/video/CAB7601354801/la-nouvelle-transat.fr.html

http://www.ina.fr/sport/voile/video/CAB7601961501/depart-transat-les-favoris.fr.html

А от този клип може да се придобие ясна представа за Пен Дюйк IV в интервю с Ален Кола.

pd4.jpg

alegre68.jpg

* * *

   Дизайнерът Марк Милс (www.mills-design.com) бе избран за ветроходец на годината в родината си. (http://www.afloat.ie/news/mark-mills-is-sailor-of-the-year/). След като Хуан К. (www.juanyachtdesign.com ) успя да спечели първото място в околосветската регата Волво Рейс, с години резервирано за Фар Дизайн (www.farrdesign.com) , станахме свидетели как конкуренцията набра сили и в играта се включиха още от актуалните дизайнерски бюра (ww.botincarkeek.com ,  www.reichel-pugh.com , www.humphreysdesign.com). С последните си проекти и по специално Алегре 68, Милс успя да спечели няколко от най-желаните трофей, в това число и в клас IRC. А до старта на следващото издание на Волво Околосветски Рейс остава малко повече от година, но има все още много неизвестни по отношение на маршрута и на участниците, тъй като до сега само два са записаните синдиката. Световната криза принуди синдикатите да калкулират много прецизно бюджетите си, като се отделя специално внимание за максимизиране на продажната цена на яхтата и екипировката, след завършването на регатите(...в пряка зависимост от резултата :). В случая е показателно как яхти на 2-3 години от клас TP52 и GP42 биват IRC оптимизирани и намирайки реализация в традиционни регати, удължават не само живота на яхтите, а и подобряват резултата на самата инвестиция. Това най-вероятно ще се отнася за следващото поколение VOR70, за това не би било изненада, ако в напреварата за първото място видим още нови дизайнерски имена, набрали известност в клас IRC. Като www.kerdesign.com например.

* * *

ac33.jpg

Краля загуби – да живее Краля  !!!

Alinghi : Nill –> BMW Oracle : Double

В този епизод от сериала ‘Купата на Америка’ видяхме как тя напусна Европа за втори път, този път на запад, след няколко годишен престой, като Alinghi не успяха да ‘затретят’ , както не се отдаде преди тях и на Emirates Team New Zeland.

Един малко коментиран ефект от този епизод обаче, бе огромната доза на финансовата инжекция, вкарана в яхтения бизнес насред световната финансова криза. За по-малко от 2 години, по информация от двата главни участника, не по-малко от 2 х 200 милиона долара са били разпределени между дизайнери, екипажи и производители... и няколко адвокатски портфейла. Относително може да се каже, че това се случи в обичайния подготвителен период между две купи, като останалите синдикати успяха да запазят активноста си чрез кампании в Транспак 52 и RC 44.

Не е лесно да се отговори кой е големия победител от това състезание,  тъй като това е мулти национално състезание и на практика е поредната компилация ‘The best of ’ ! Тази серия може да се преведе като ‘ USA продуцент с традиционно NZL актьорски състав, иновативно FR участие с номинация за шкиперски дебют (AUS)’.

Сценария за следващият епизод е все още празен лист, очакват се множество сценаристи, декор... само сцена е ясна, но дори и със същите актьори, репликите още не са известни. 

Реплики ли казах ? Хммм ... май вече ще им трябва и руски преводач. 

Едно е сигурно - Купата е същата и ще бъде там !

П.с. На нея все още има място победителите да гравират имената си J

* * *

Алинги срещу БМВ Оръкъл или ‘Голиат срещу Голиат’

След 5 дневно закъснение бе поставено началото на края. Този двубой бе предшестван от почти 2 години съдебни лавировки. Но в крайна сметка тази купа може да бъде спечелена само на вода.

Твърда мачта крило срещу традиционни платна? Едно на Нула  за крилото ? 

Не, вече две на нула, защото Денис Конър с катамарана Старс & Страйпс първи използва тази комбинация преди 22 години срещу монокорпусното чудо на Майкъл Фей. Тогава бе копирано от най-доброто от катамараните състезаващи се в ‘Малката Купа на Америка’.

Макар и много хай-тек, платната нямат възможноста да достигнат тази разлика в подветрено и наветрено налягане което създава крилото. Това радикално променя ъгълът на атака, което неминуемо се отразява на вимпелния вятър и като резултат на скоростта.

Дали Алинги нямат скрит коз ?

18:08 ч. 12 февруари 2010

* * *

За статистиката, Купата е с височина 26-5/8 инча, тежи 134 унции, произведена е от R. & G. Garrard, Queen’s jewelers, Лондон през 1848г. за Кралския яхтклуб като състезателен трофей. Добавена е седем инчова основа през 1958 г. да се гравират имената на победителите.

Да потънеш за 60 секунди !

  Едно от първите неща които един начинаещ ветроходец научава, и то традиционно от личен опит ( това не го пише в рекламите ), е че на яхтата всичко трябва да е в изправно състояние. Всичко в случая, означава абсолютно всички детайли и механизми, от клемите на акумулатора, до блока на върха на мачтата за грот фала. Защото ако двигателя откаже да запали ( нищо че е нов ) или платната немогат да се свалят, например при маневра в пристанище, няма никакво значение с какъв шрифт точно е изписано името на яхтата. Това е в сила за всичко което плава на море и се споменава като 'добрата морска практика'
  Ако това важи за всяка една серийно произведена яхта, то за поръчковите яхти същото важи умножено многократно, а пък за тези уникални 90 х 90 фута, тежащи 4 тона с ветрилна площ около 1000 м2 , изчисленията за здравината сигурно са сходни на тези за космически кораб.
Тези няма да ги изстрелват в космоса, а и около тях плават една дузина обезопасителни катери, но вероятността нещо да не издържи натоварванията предложени от февруарското море, ми изглежда все по реална след думите на Люк Пейрон от вчера 10 фев 2010 : 
' Това все пак е рейс по-близко до 'F1', от колкото до 'Париж-Дакар' ! 

Как да не си спомни човек какво се случи с OneAustralia през не толкова далечната 1995, на същата тази купа :

* * *
  Zzдравей българино !
 
Това е патент на г-н Жорж Ганчев, ама как добре го е казал поета !
 
Ти, българино, седейки в истърн юръп пред монитора, на кой банер кликаш и се кланяш най-много ? (A)linghi или (B)MW Oracle ? 
Ако да е (а) или (б) то защо ? 
Много въпроси се пораждат, защото тази игра само сме я следели до сега само по статистиките, и то пост фактум ( основно благодарение на алманасите ' Катера Яхти','ФАР','Морски Свят' ) , но никога не сме участвали, камо ли в смисъла на претендент, или поне , както е сега, привлечен за участието. То, за статистикта, и претендентите са 'много малко' ( пръстите на 2-те ръце ), но събитието е от такъв мащаб за общността, че в зависимост от победителя, може да се направи сравнително точно прогноза какви тениски, шапки, бермуди и часовници ( репкики ), очила.. джапанки ( булшит списъка е безкраен ) ще се носят по родните и нам-какви си плажове и кръчми до следващата Купа през 2013г. ( дано съм познал годината ).
Аз лично... се дразня от начина по който Еренесто Бартарели реши, че може да направи собствена яхтена 'формула 1' от Купата, така че той да си пише правилата, одобрява проектите и сам си свири и старта, и финала, и.... прибира парсата. Чичко Бърни Екълстоун си е класен пример за подражание, но доста дълго време е градил тази система от заинтересовани страни.
От друга страна направи нещо, което поколения англичани и франсета не успяха, а именно да спечели Купата за Европа. За това, може би съм по-скоро за Европейския кандидат ( или защитник ).
Не че екипажите и голямата част от преките участници са мнозинство от ЕС... не , не са , щото всъщност над 51%  от тях са новозеландци . 
Така че , Ти българино, определи ли се за кой си в този двубой ?
 
Ако си рещил, кажи защо и пиши тук, ще те цитирам :

П.С. 'Face off', е нещо повече в случая, от просто сваляне на маската.
Маската е нещо, което носят хората, докато постигнат това, към което се стремят. Обикновенно зад нея остава загърбеното уважение, принципи, банковата сметка и спокойния сън.

Проблема е, че след постигането на целта, свалянето на маската не отменя липсата на сън. 
Другото не компенсира. 
Или поне така показва практиката, АКО подбудите и ПЪТЯ към успеха са оставили други ценности на заден план.

Някой ще ме разберат като кажа просто : Проследи стрелката ... 

* * *

k37crsailplan.jpg

   Приложна магия ? Правите два успешни дизайна през 4 години за победа на Volvo Ocean Race , след това прилагате наученото в умален вид , IRC оптимизирано. Резултатът ? Не е магия, а едно от последните дела на  Juan K (Kouyoumdjian) --> K 37 CR (cruiser-racer) made in Argentina.
 
 
* * *

 
Все по-често  разграничаването при яхтените дизайнери остава в миналото , заради хибридизацията на средата в която работят. Преди време имаше ясно разграничение между тези които разработват 'три' или 'ката'марани и тези които чертаеха еднокорпусници. Настана обаче време, в което работните параметри на еднокорпусниците приближиха недостижимите до скоро величини, характерни за три и катамарани и се все по често се споменава понятието 'мономаран'. Поредния такъв пример за успешен дизайнер е Ерик Ларож ' www.lerouge-yachts.com ' .
 
* * *

groupama70_1_600x400.jpg

   Екипът на Groupama ( www.cammas-groupama.com ) закупи победителя от последното издание, Ericsson 4, и яхтата вече се намира в пристанището Лориент, където и ще е основнта база на френския синдикат за подготовка Volvo Ocean Race 2011/12.
Преди да бъде пусната на вода като тренировъчна яхта, корпусът и такела ще бъдат оптимизирани спрямо новите правила на класа от дизайнера Хуан К. и екипа му, които в момента работи усилено върху новия проект, трето поколение за VOR 11/12.
В същото време Ericsson 3 вече е тренировъчната яхта на Италия 70.
 
* * *
 
   Първи снимки на яхтата Орка Клас 40 ' White Swallow '

orca2.jpg

orca1.jpg

* * *
 
Черно на бяло - Купата на Америка :

Здравейте приятели,
 
Най накрая мечтата стана истина. Лодката се строи и до края на 2009 ще са събрани корпус и палуба, а на вода края на март.
Записахме се в Class 40 org и ще имаме Номер 92 на корпуса за напред по всички състезания.
За следващата година плана е следния:
Доставка - април 2010,  квалификация - 1000 мили до Сочи и обратно, май - юли 2010  до Гижон, Испания 
31.10.2010 - Route du Rhum
Записани сме за Route du Rhum под номер 12 в class 40.
Това са новините за сега. Ще следват снимки
 
 
Информация за яхтата :
 
 
Димитър Топалов

bgchart4.jpg

 Страницата e създадена през Май 2006 година, всички права запазени.