= YACHTING ONLY =

Archive 2011

Home
L I N K S
BG Racing Calendar
The Crew
Archive 2011
Archive 2010
Archive 2009
Archive 2008
Archive 2007
Archive 2006
Conrad 25R
DT Boat
Quotes
Gallery
Nav maps & info
Sponsorship & Advertising
Contact Us

   Някой неща не могат да се обяснят .... но може да се видят :

Hannah Whiteley's Sweet Escape from Hannah Whiteley on Vimeo.

Спокойни и весели празници - relax and be happy :)

* * *
Когато ветроходец с биографията на Грант Далтън каже за Волво Океански Рейс : 

' О.. Момче, този рейс е много труден... ' 

и независимо дали отговора е за ветроходец,журналист или рекламодател, това обикновенно означава толкова трудно, колкото едва ли можете да си представите. Единственото което ми хрумва е описанието за 'безкрайност' от 'ПЪТЕВОДИТЕЛЯ' :

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ГАЛАКТИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ предлага следната дефиниция на думата „безкраен“.
Безкраен: По-голям от най-голямото нещо, съществувало някога. Всъщност много по-голям от него. Наистина смайващо огромен, абсолютно зашеметяващ с размерите си, предизвикващ реплики от рода на „Аууу, колко е голям“. Безкрайността е толкова голяма, че в сравнение с нея самата идея за големина изглежда абсурдно малка. Ако вземете нещо необятно и го умножите по нещо колосално, и резултатите умножите по нещо изумително грамадно, донякъде ще придобиете представа за понятието, което се опитваме да поясним тук.
2. ВНОС: Не съществува.
Невъзможно е да се внасят неща в безкрайна площ, защото не съществуват територии извън нея, откъдето да се внасят тези неща.
3. ИЗНОС: Не съществува. ВИЖ „ВНОС“.

Заменяте 'голямо' с 'трудно' и придобивате представа веднага ! Ако пак не се получи тогава нека опитаме така :

Етап първи : 6 яхти по 21 метра дължина, максималма ветрилна площ на попътен вятър 735м2, всяка с по 11 човека екипаж
==========
Ден 1 : от 6 яхти една чупи мачта и отпада
Ден 2 : от 5 яхти една чупи корпус и отпада
Ден 16: от 4 яхти една чупи мачта и отпада
Ден 16: 1 екипаж с 3 шева на лицето и счупен зъб
Максимална регистрирана скорост до момента 26,3 възла.

Няма статистика за скъсанити платна и оборудване, а остават около 2000 мили или 6-7 дена 'pedal to the metal'.
По пътя също така няма базови лагери, питстоп, бензиностанция, единствено океан и вятър, по много и от двете.

В същото време яхтата със счупения корпус, на китайския спонсор Саня вече пътува на борда на търговски кораб към Кейп Таун/ЮАР, докато цялата носова секция на яхтата се строи на ново в Нова Зеландия. И това е само първия етап

* * *

   След старта на Волво Океански Рейс полека бе вдигната завесата над яхтите и вече има повече информация относно конфигурацията на палубите, швертовете и вътрешното разпределение. В този клип всичките нови яхти са заснети от към кърмата и може да се забележат разликите в обводите, както и различните интерпретации на разположението на лебедките.

   Монотипни прототипи !
Звучи абсурдно, но между новите пет VOR Open 70 има повече прилики от колкото разлики. По време на първият етап на Волво Океански Рейс 2011/12, едно от най-интересните неща бе представянето на трите яхти на конструктора Juan K, видно от клипа :

* * *

   Поглед от близо на Farr 400 ( която всъщност е малко над 36 фута ) на палубното оборудване и разпределението вътре. Интересното в клипа всъщност са подробните кадри на всички системи, изградени в крак с най-актуалните тенденции. Добре че има бутон 'пауза' ! Enjoy :

* * *

   Новият монотип клас Soto 40 демонстрираха какво могат, като регистрираха по-висока скорост на попътен вятър от ТР 52 по време на Мед Къп 2011 - ето един нагледен пример за тази 'машина' за багщаг :

Untitled from Rodrigo Guzman on Vimeo.

  Причината да спра да обновявам сайта бе информационната вълна на Станислав Викторов - Сисо. Както можеше да се очаква след неговото напускане на www.nautica.bg там не се случва нищо и затова тук ще възобновя важните новини, а и ще се опитам да дам малко повече информация за IRC яхтите в БГ. Ако някой има други идеи е добре дошъл :)

* * *

   Старите гемиджии казват ' задуха драмадата' на есенните провези.
Капитан Свещаров преди години разшифрова етимологията на израза, с произход Италия : 'Трамотана ' означава буквално вятър от планината.
IRC първенството ще бъде проведено във Варна 23-25 Септември и се очаква променлив вятър за цялата регата

ev.jpg

Първият ден на регата Кор Кароли оправда очакванията за свеж и поривист вятър от правилната посока ! 

12 до 32 възла поривист северозапад доведоха до рекордни скорости по време на регата. Яхтата ни Evil Woman - Melges 32 достигна максимална скорост от 18,9 възла по GPS ( на грот и геноа !) като често прескачахме 17 възла с дженакер. Тези необичайни скорости не се разминаха с проблеми  - няколко скъсани платна и най-опасното : човек зад борда на яхта ЛЗ Яхтинг - с щастлива развръзка и бързо качване обратно на борда.

Въпреки че финиширахме първи по реално време, скъсания дженакер ни забави с десетина минути , които се оказаха решаващи за временото класиране :


IRC 1 (по коригирано време)
1. "Оксижен" (Демир Иванов, Варна)
2. "Петра" (Никола Дуков, ВК "Понтос" Варна)
3. "Екстази" (Васил Попов, ВК "Понтос" Варна)
4. "Маестро" (Олег Сташкевич, Одеса)
5. "Евил Уомън" (Николай Медаров,  ЯК "Св. Николай" София)
6. "Венид яхт" (Георги Михов, ОМК "Несебър 2000")
7. "Уиндуокър" (Мирослав Станев, МК "Балчик")


Утре повече :)


* * *


Вятър работа !

 

Факт,  но при споменаването на горното, болшинството ветроходци повдигат леко едната вежда и хвърлят поглед някъде към хоризонта. Това правя и аз 36 часа преди регата Кор Кароли Бавария яхт 2011. Ето какво показва цифровия хоризонт :

 

www.windfinder.com

www.weatheronline.co.uk

www.grib.us

www.windguru.cz

www.gismeteo.ru

www.meteo.bg

 

По всичко личи, че първия етап на тази регата може да се окаже черешката на сезона J

Или с други думи прогнозата добавя важната частица от  ‘свеж’ за пожеланието’ .. попътен вятър’ – това което обикновенно все не ни достига на родните регати.

Багажа готов ли е ?

 

10.8.2011 г. 22:40

 

* * *
 
   Очаквайте 'EW Crew' репортажи за регата Кор Кароли Бавария яхт 2011.
 
* * *
   Приятна гледка от ORC International World Championship 2011 ( www.scor.hr ) :

и също така първа регата за новия КЕР 40 на 

J.P.Morgan Asset Management Round the Island Race 2011

   Пазите ли си все още фото лентите ? 

Ако отговора е 'да', и все още не сте ги цифровизирали, не отлагайте ! 
Ето тази наскоро обработена лента е запечатала финала на първата самотна обиколка около света (312 дена) на сър Робин Нокс Джонсън с яхтата Сухейли през 1968г :

   Френският подход към Купата на Америка :

   Докато гледате този репортаж няма как да не отбележите колко сдържано и прагматично подхождат братята Пейрон към кампанията си за Купата на Америка. Всъщност както и всички останали синдикати, за разлика от предните издания. Липсват фанфарите и големите думи, на фокус е огромния ресурс които е нужен за такова начинание, както финансов, така физически и в най-голяма степен краткото оставащото време - нещо което не може да се осигури на каквато и да е цена. Късите срокове за финансиране, проектиране, строеж и тренировки вдигат летвата още по-високо и вече взеха своята първа жертва. От това издание отпаднаха не кой да е, а Mascalzone Latino, синдикат с опит и традиции в надпреварата и то Challenger of Record  в това издание !

+ + +

   Бяха обявени всички екипи за Мед Къп 2011 ( http://www.medcup.org/teams/ ) - a и вече е ясно че новия синдикат Контейнер ТР 52 строи нова яхта с дизайнери Judel / Vrolijk.
+ + +
   Състезанието се печели обикновенно още преди да е започнало. Тази мъдрост е добре обоснована когато става дума за обикновенните състезания. Когато обаче става дума за изключително професионални регати, да добавим : продължителни, тежки за материалната част и екипажа, състезанието се печели от тези които демонстрират постоянство на най-високо ниво през всички етапи на регатата. Със сигурност във Волво Околосветски Рейс участват изключително професионалисти и е невъзможно някой синдикат да бъде изключен от прогнозите за крайния резултат. И ако в предните 2 издания имаше екипажи които можеха да разчитат ексклузивно на  изключителен дизайн, то в това издание всеки синдикат бе свободен да стисне ръце с произволен яхтен дизайнер. На старта след 186 дена ще видим яхти и екипажи които ще се борят за всеки метър, всяка възможна десета от скоростта за период от над 8 месеца и почти 30'000 морски мили. Ако предни издания на състезанието са били печелени още на чертожната дъска, то това издание 2011/2012 ще издигне работата на екипажа до най-високите нива. От бреговия екип, през тактика, шкотмана и рулевия, без изключения. Дори задължителния член на екипажа с камера в ръка, ще бъде принуден да спи, яде, снима тогава и само където това може да помогне на яхтата и екипажа да се доближи с няколко метра към финала.
   Днес 2 от яхтите се показаха на бял свят : Телефоника и Пума, и двете дело на Дизайнера Хуан К -  за повече инфо :
 
Ето и видео за испанската яхта :

Fashion line 2011 : 

Новата линия в Мед Къп и Волво Океански Рейс :

Последния месец бяха открехнати вратите на хангарите и се показаха ‘новите линии’ за сезона за най-актуалните регати. Докато за Купата на Америка в малкия клас АС45 дизайна за 2011 е ясен, то новостите идват сновно от следните регати :

Мед Къп 2011 – новите яхти TP 52 и дизайнерите:

=======

Audi A One          Judel Vrolik

Quantum Racing  Botin Carkeek

Ran                    Judel Vrolik

Synergy              Botin Carkeek,  2-ри корпус от матрица на Quantum

Matador             Judel Vrolik

Audi Azzurra         Rolf Vrolijk

На дистанцията ще застанат и яхти от предния сезон, като Briborn,бившата Мatador, но ще липсват шампионите ETNZ & Quantum.

За повече инфо : www.medcup.org / www.transpac52.org

За по-малкия брат SOTO 40 се очаква на старт да застанат поне 6 екипажа, където фаворит трудно може да бъде посочен. Този монотип проектиран единствено за скорост има невероятнотоIRC/TCC число от 1,239 за своите 40 фута. Интересно сравнение може да се направи с новият Farr 400 - IRC/TCC 1,248. Повече тук :www.longitudeyachts.com

Волво Океански Рейс 2011/2012 - www.volvooceanrace.com

================

Времената на криза внесоха известни промени в правилата на регатата с основна с цел ограничаване на бюджетите. На предното издание участваха 8 яхти , но 2 отбора бяха с по 2 яхти, т.е. дефакто имаше 6 синдиката. За това издание има регистрирани също 6 синдиката с по една яхта, като се очаква включването на още един :

Groupama 4   Juan Kouyoumdjian        www.cammas-groupama.com

Camper         Botin Carkeek / ETNZ    www.camper.com/#/en/volvo-ocean-race

Telefonika     Juan Kouyoumdjian        www.teamtelefonica.com

Abu Dhabi     Farr Yacht Design          www.abudhabioceanracing.ae

Puma           Juan Kouyoumdjian        www.puma.com/sailing

 * * *

385_c.jpg

   Снимката е линк към яхтения производител www.milengroup.com от Буенос Айрес и техния каталог. Дизайна първоначално изглежда малко ретро, но внимателно вглеждане издава заложената в проекта мореходност необходима за океанска употреба.

385_c_1.jpg

   Разходката из южно американските яхтени сайтове показва, че манията за 30 футови ветроходни яхти конструирани само в името на високата  скорост не е подминала Бразилия. Един от големите производители www.carabelli.com.br вече има готов своя прототип :

carabelli_30.jpg

* * *
   Аржентина все по-често заема място в яхтените новини и то най-вече в графата дизайн. След вече доказаните Хуан К и Сото, на хоризонта има още няколко имена с обещаващ потенциал.
Представяме ви Фабиян Конте и неговите проекти.

www.contedesign.com.ar

c28r.jpg

   Ако случайно сте попаднали тук, но искате на разберете какво е ветроходство, вижте тук What is Sailing ?
* * *
* * *
  Здравейте, аз съм Меджес... Бъди Меджес J

Пуснете си звука и картината на цял екран :


* * * 
  Вижте на какво е способно FIGARO II :

question_mark.jpg

* * *

Искам искам ... II

Стара поговорка гласи : 

Не казвай ‘А’, ако не си готов да го изкараш до ‘Я’.

Аз определено не съм готов да го изкарам до ‘Я’ в момента, но ми се ще да видя как поне, ако не предизвиквам, то поне иниацирам бегло начало на разговор или споделяне на мнения, по темата за развитие на българското ветроходство.

Не съм сигурен как е точно в днешно време, но защото вярвам, че ветроходците сме консервативно ориентирани хора ( т.е. които рискуват умерено ежедневно), бих казал че е по-важно ‘как’ го правиш, от колкото с какво. В този смисъл правиш това, което искаш с това, с което разполагаш. Част от отговора на ‘Искам, искам’ е заложен в това, което имам(е) налично.Това обаче е само част от отговора.

Другата част е дали има кой да да направи нещо, с това което има в наличност ? T.е. да започна от начало : Кои сме ние?

Като за начало ще използвам понятието 'ентусиаст',  вместо ‘аматьор’ за този сценарий.  И вече свалил руното на нереализиран ‘професионалист’ ( ‘аматьор’ – не е мръсна дума, ама за това друг път) искам да навляза в света на ентусиаста, на малкото регати и многото желания....

Друга стара поговорка от ‘острова’ гласи : Това, което получаваш , е което искаш. ( what you get, is what you want ). У нас версията е : Каквото повикало, такова се обадило’ J има скрит подтекст – не е еднозначно като в английския вариант.

Бърз поглед на ентусиаста върху БГ яхтен пазар показва пълната липса на спортни яхти под наем. Изключение прави Петерсон/Конрад 25Р ‘Виктори’ за 250 евро / 500 лв на ден ( без г-н М.Копанов на руля) и  Елан 410 за 650 евро / 1300 лева на ден. Мдааа .. 3 дена регата  = 1500 лв Петерсон или 3900 лева Елан 410. Факт е ( моля поправете ме ), че няма други обяви.

Искам да има регати – и ги получавам от федерацията и организаторите.

Искам регата с класна яхта на правилното място и я получавам !

Има такава възможност да карате напълно подготвена яхта, и то безплатно, и то Мелджес 24 ! Чест и почитания за г-н Н.Медаров и всички от яхт-клуб Св.Никола за регата ‘Мач рейс’ и г-н Philip Rambaud за предоставените яхти и организацията. Истински бели лястовици. 

Остава ‘само’ да се организира екипаж, за да се участва.

Повечето ветроходци знаем колко труд и усилия струва това‘само’ ...

И тук някак естествено идва въпроса : как да се направи екипаж за М24 за тази единична проява (без да имате М24)?

Просто карате ‘нещо’ с едни и същи хора. С тях ви е приятно и се разбирате, имате общи интереси, независимо какво точно карате. После се прибирате разпуснал и удовлетворен. И после го правите пак. И пак, със същите хора.

Обикновено на същото място. Това място се казва Яхт Клуб. Твоят Яхт Клуб! 

Ентусиаста има нужда от своя клуб, дори и да сърфист/едночленен екипаж. Клубът е мястото, където може да се реализира (без да е необходимо да се продъни личния или сеемен бюджет!), и такива има достатъчно в БГ. И в тях има спортни яхти, които не се карат.

Дали всъщност нещатата не опират до популяризирането на спорта, на морската идея ?


* * *

 Пак по темата , за плочата на ветроходството , от 33 на 45 оборота - живот на скорост :)

* * *

   Когато си купувате яхта, или искате да си направите такава сам, трябва да видите как всъщност това става, как го правят 'големите момчета'. Cookson, които многократно са произвеждали победители, са заснели този филм в кратки 20 серии как става това, за една от най-големите състезателни яхти Speedboat. Това което не може да се пропусне е ... ръчния труд. Това ми напомня за все по-рядко употребяваната дума : занаятчия. Естествено неговите инструменти , като например хай-тек вакумираща инсталация в 4-ти епизод и ... бензинова дърворезачка в 5-та част :)

Искам ... искам ... за 2011 !

 

Какво си пожелахте за новата година ? И аз се замислих :)

 

Искам да карам яхта, ама нямам.

Като имах пък, нямаше постоянен екипаж.

Като имаше екипаж, пък нямаше нужните платна.

Когато пък имах всичко гореизброено, нямаше време за регати.

Изобщо имането на яхта е само една от необходимите части за да се участва на регата.

Това е така поне що отнася за аматьорския подход. За професионалистите нещата са ясни – там за всяка част или действие се грижи конкретен човек. На аматьора в това отношение изобщо не му е лесно, защото трябва да се справя с всичко сам : подготвка на яхта и екипировка за сезона и зимуване, логистика на екипажа ( и съпътстващи), транспорт на яхтата за всяка регата, подготовка за следваща, застраховки, оборудване.... а, и да не пропускаме – трябва и време за тренировки...

 

И точно преди да се откаже, мъките на аматьора ( слава богу ) се облекчават многократно, посредством наемането на яхта, и именно за това ми е думата. Искам да мога да го направя.

 

Искам да наема състезателна яхта. В БГ.

Тя да е на правилното място, напълно стъкмена за състезание...  Размечтах ли се ?

 

Наема ще си го поделим екипажа. Той също ще си подели и хвърлените усилия. Добра подготовка = добър запис в крайния резултат.

 

Каква е яхтата която ще наемем ? Ако е турбо наточена – значи и цената ще е твърде висока, значи нещо на оптимална цена : скорост/разход. От друга страна, за да може да ‘равним’ сили с другите екипажи, най-добре да е монотип. А и да е за 3 до 5 човека.

 

Такаааа – какво в БГ отговаря на това описание ? И кой го предлага ?

facebook.jpg

merry_christmas.jpg

Весела Коледа и щастлива нова година !
Yachting ONLY !

* * *

bgchart4.jpg

 Страницата e създадена през Май 2006 година, всички права запазени.