= YACHTING ONLY =

Archive 2006

Home
L I N K S
BG Racing Calendar
The Crew
Archive 2011
Archive 2010
Archive 2009
Archive 2008
Archive 2007
Archive 2006
Conrad 25R
DT Boat
Quotes
Gallery
Nav maps & info
Sponsorship & Advertising
Contact Us

News & Letters
 
Новините такива, каквито ние ги правим !

На 21 януари 2007 в София ще се проведе извънредно общо събрание на БФВ, на което член на Team Sailing Fast, г-н Петър Димитров ще вземе участие като представител на Яхт-клуб ' Капитан Георги Георгиев.
 
+ + +
 
 

Привет ,

 

В последният ден на ‘Републиканското’ класирането в общи линии беше очертано, тъй като се очакваше да се проведе само една гонка, т.е. нямаше да има изхвърлени гонки и сериозен прогрес трудно можеше да бъде постигнат.

Това беше шанс да направим тест за екипа със смяна на позициите от една страна, от друга, за мен беше голямо предизвикателство да проверя  дали и как се справям на руля. Резулатата от това :

Първият извод който си направих за пореден път е, че тази или всъщност на която и да било друга яхта с пълен екипаж, ако членовете на екипа не са обиграни и няма сработване и разбирателство, грешките винаги са достатъчно много, за да няма шанс за престижно класиране. Ествено, обратното дава на рулевия възможност да се концентрира максимално.

Първите два дена вярвам, че всички бяха удовлетворени от маневрите по цялата дистанция на етапите, а последния олимйски етап показа, че всяка смяна на задълженията по време на състезание е нежелателна, освен ако не е предварително проиграна, защото направените грешки следват ефекта на доминото.

След продължително чакане ватъра стабилизира от изток със скорост 12/14 възла.

Взехме добър старт в средата на стартовата линия със ход и до първата веха бяхме близо до лидерите ‘Виктори’,’Уйли Уйли’ и ‘Сталимекс’. Вятъра заходи на изток/югоизток и от наветрената веха до старта се стигна на един халс. Имахме възможност да завъртим четвърти за второто качване, но поради разменените задължения маневрите бяха затруднени и продължихме на ляв халс за 3-4 минути, което беше достатъчно да загубим много спрямо ‘Нунки’,’Пасат’ и ‘Понтос’ и до края на гонката тази разлика се запази.

 

Това което е най-съществено обаче , е че за първият ни сезон с тази яхта, с постоянни смени на екипажите, стари платна и куп други неразбории, както се казва бяхме постоянно в играта. Сигурен съм във възможностите на екипажът яхтата и че през 2007г. инвестицията ще се отплати.

 

А съдейки по форума в BG-SAIL ( http://www.bg-sail.org/main.php?act=forum&cat_id=5 ) сезона се очертава да е интересен.

 

Бранко 11 Октомври 2006

 
* * *
 
Привет на всички и sorry за забавянето на информация след края на републиканското. На кратко, яхта Екстази се класира втора в класа си, а К Стар на пето място. Снимки и коментари ще се побликуват още утре.
 
* * *
 
На 28 септември Team Sailing Fast с двете яхти 'K Star'' и Extazy' ще отплава от Варна към Св. Влас за участие на републиканското първенство.
 
За нас е удоволствие да отбележим включването на Васко Попов в екипажа на яхта Екстази.
 
* * *

От 28 септември до 1 октомври в град Св.Влас ще се проведе републиканско първенство за килови яхти. Програмата е на 29 септември да се проведе морска гонка в акваторията на Бургаски залив и на 30 септември и 1 октомври олимпйски гонки.

Team Saliling Fast  ще участва в класовете спортен петерсон с яхта ' K Star' и клас свободен над 30 фута с яхта 'Extazy'. Нотис за регатата може дабъде изтеглен от тука :

 

http://bulsaf.bg/images/news/229/notice%20of%20race%20-%20keelboats.pdf

 

 * * *

 

Относно идеята Варна- Сочи.

 

Всичко това започна, още когато Б.Гуцанов и компания заедно с яхта Булкон Стар поставиха рекорда за пресичане на Черно Море от Варна до Сочи преди почти 15 години. Аз тогава бях втори помощник капитан на кораб Ст.Стайков и за съжаление бях на рейс.

Имах възможност да контактувам два пъти на ден с Булкон Стар като използвах дa им давам метео прогнозите, които получавахме на кораба.

Още тогава остана онази липса, че си искал, но, уви, не си бил там.

Минаха години, почти 15, през които всяка есен гледах на ТВ, а после и в интернет как идваше Западен фронт, как имаше 3 дни с 20-30 възла вятър и се чудех как точно и кога този преход  ще е възможен отново.

Пиша “възможно”, защото Булкон Стар е вече за музея, а всички останали яхти в клуба са на повече от 25 години - една много хубава възраст за девойки, но не и за яхта, годна за рекорд.

И така всичко започна отначало, когато един ден тази пролет в офиса ни дойде Наско Гаджев ( от яхта Алгол, Извор и т.н. ) с един свой приятел, който си бил купил яхта и иска да я достави до БГ, да й осигури екипаж, стоянка и всички други стандартни неща. Оказа се, че лодката е Farr – Benetau 40.7 или почти 12 м., нова е , с платна и т.н.

Както и да е, яхтата дойде през май 2006 във Варна и всичко започна от начало.

Имаше няколко разговора със собствениците и в резултат беше регистрирано първото участие на регата Evolution. Целта беше да разберем до къде сме с платната и в какво състояние е цялата лодка. Оказа се, че има 7 генои, 150- 135 %,  два грота и 4 спинакера, основно леки, както и един дженакер ( с чорап ), който става само за разходки.

Използвахме регата Evolution, за да качим максимално много хора от клуба на яхтата, като последния ден бяхме 10 човека. Видя се, че лодката има огромен потенциал при определени условия. Дори успяхме да използваме и тежкия спинакер на Стела Поларис ( 0,75)  за да видим как стои и дали формата става за това стъкмяване ( 9/10 ). Оказа се, че са почти еднакви като форма и големина с малко разлика от 2 кв.м в полза на платното от Стела Поларис.

 

През изминалата седмица отидохме до Созопол с Extazy с двама екипаж – Аз и Иван Георгиев. Имахме всякакъв вятър от 5 до 27 възла, съответно скорости от 4 до 9 възла.

След два дена прибрахме лодката обратно през ноща, което ни даде възможност да установим лично и доста точно липси на светло диоди по доста уреди, както и точното състояние на акумулаторите, разхода на гориво (на час) на ход и само като генератор.

 

Дойдохме и до “Идеята”:

 

Именно : плаване за рекордно кратко време за пресичане на Черно Море по класическата дистанция Варна- Сочи

Дистанция : 550 морски мили

Яхта: 'Extazy’ / Benetau 40.7

Екипаж: 10 – 12 мах ( спасителният плота е за 12 човека )

Вятър : Запад – 20 до 30 възла.

Очаквана скорост : между 11-13 възла. (От диаграмата е 14-15 възла)

Време за прехода до 48 часа.

Това трябва да стане по статистика през втората половина на октомри

Екипажът ще бъде от доста различни  хора, идеята е да се направи ВАРНА ТИМ.

Другото, което ще бъде ново, е вахтеният режим на каране:

Дневен: 4 часа вахта, 4 часа спане и 4 часа stand-by

Вахта от 3 или 4 човека.

Храна за 3 дни основно суха – изпечено месо, сухи супи и шоколадови изделия.

Вода 150 литра в десния танк.( на яхтата има 2 по 150 л. от двата борда )

Гориво 60 -80 литра в танка, който е от десен борд и е 150 литров плюс резервна туба от 20 литра.

Разхода на час под двигател е 3/3,5 литра при скорост 5-6 възла, а на празен ход е не повече от 1.5 литра, т.е. 30 -40 часа за празен ход. Това прави 6 дена на 4 часа по 30-45 мин. работа за зарядка. Целта е да се зареждат акумолаторите при смяна на вахтите за по 30 -40 мин. на всеки 4 часа,  за да се гарантират максимално заредени акумулатори.

 

Необходимо е яхтата да се вдигне на стапел и да се подготви подводната част, която има остра нужда от това в момента .

 

Това е за сега в най-общи линии.

Работи се по навигационната и метео подготовката.

Вероятно ще вземем щормови спинакер от яхта БУРЯ (от Бургас) за прехода, който е също 120 кв.м,  но тежи 2.5 унции на кв.м,  както и този на Стела Поларис. Необходим ни е и блейд,  който може да бъде зает от яхта Булкон Стар.

 

Пишете какво мислите по въпроса.

Д.Топалов

 

6 септември 2006

 

* * *

Снимки от регата Evolution 2006 могат да бъдат видяни в секция Gallery of photos.
 
* * *
 
На 16 август стартира международната регата 'Еволюшън' под егидата на Президента на Република България г-н Г.Първанов, на която Team Sailing Fast взима
участие с яхтата 'Екстази' - Beneteau 40,7 ft.
 
В регатата участват екипажи от България, както и гости от Украйна и Русия, с яхти тип Farr 42, Farr 40 и Цетус в големият клас, освен традиционния 'Спортен Петерсон'. Днес, 17 август, е вторият етап - от Несебър до Златни Пясъци. Репортаж за развитието на състезанието ще следва след края на състезанието в неделя 20 август.
 
* * *

p_dimitrov.jpg

РЕГАТА ВИКТОРИ !!!

 

Здравейте всички,

 

Искам да започна с благодарности към целия екипаж, взел участие на тази регата (всъщност на нея не успяха да участват членовете на постоянния екипаж и само отзовалите се на поканата в последния момент направиха възможно присъствието ни на старта).

Благодаря им за положените усилия и огромното им желание за каране.

 

Имахме чудесен преход от Варна до Св. Влас. Прекрасно време, което позволи на старата госпожа “Андромеда” да закара двата Петерсона “К Стар” и “Нунки” на буксир под платна чак до Елените, а след това ползвахме двигателя. Благодарности към шкипера Светлозар Тенев или по известен като Ламби J, както и към Сашо(Сашкина), които отново, както обикновено, ме караха да се чувствам щастлив, че познавам хора и моряци като тях.

 

Ден първи.

 

Прогнозите за времето се сбъднаха. Силен североизток, страхотни пориви и заходи на вятъра от около 30-40 градуса с голяма интензивност. В такива условия тренираността на екипажа е от ключова важност. За съжаление не бяхме в синхрон да се справяме ефективно с маневрите и това се оказа решаващо. Проведоха се 3 гонки, на които заехме само крайни класирания. На фона на всичко това успяхме да скъсаме геноа номер две на краспика, но в последствие залепихме с любезното съдействие на вече споменатия Ламби.

 

Ден втори

 

Нищо. Отново нищо! Абсолютно същите метеорологични условия, което отново предопредели класиранията ни за деня. На старта на третата гонка, 30 секунди преди стартовият сигнал, скъсахме и дакроновата втора геноа, предоставена от Иван Желев (шкипер на в/я Алгол), който беше част от нашия екипаж за тази регата.

Свалихме я, стартирахме под грот и взех решение да не завършим тази последна гонка за деня.

 

Ден трети

 

Най-после времето падна и по всичко личеше, че през този ден ще духа нормалният морски бриз. Това ни устройваше най-вече от гледна точка на килограми на екипажа и отпадане на неоходимостта от много бързи и точни маневри. Взех ужасен старт, но бързо влязохме в лидерската група, която се оформи от яхтите ”Нунки”, “Сталимекс”, “Виктори” и ние. Вятърът беше слаб и успяхме да постигнем много добра скорост. Със ”Сталимекс” поведохме в лявата част на дистанцията. “Нунки” ни “остави” и се изтегли по средата на дистанцията при “Понтос”, с които имаха борба за третото място. Стараех се да не пречим на никой по дистанцията, тъй като “Сталимекс” и “Виктори” спореха за първо място, а, както споменах, “Нунки” и “Понтос” за третото.

Два пъти на това качване давахме път на борещите се лодки, въпреки че бяхме с право на път според правилника. Така сторих и долу на знака след спускането под спинакери, където всички идваха на ляв халс в следната последователност: “Сталимекс”,   “Нунки”, “Виктори”, “Уили Уили”. Ние идвахме на десен халс, засичайки първата лодка на ляв, но реших и “изкачих” като им предоставих достатъчно място за извършване на всички  необходими за тях маневри по въртенето на знака. Това нямаше голямо значение защото бързо след това се върнахме в челна позиция заедно с ”Виктори” и “Сталимекс”. В този момент вятърът СПРЯ. Повярвайте, така искренно не се бях смял в морето от години. Източният вятър спря за около 10 минути и обърна от запад. Позната ситуация в нашия спорт J - “Първите паднаха в кърви, последните станаха първи” . Така “Понтос” след знака отиде до следващия знак на един халс, като “хвана” първи западния вятър. “Нунки” успя да ги доближи, но явно не достатъчно, за да ги атакуват. А ние J ! на последното така наречено последно “спускане” седяхме с “Виктори” в една ветрова дупка и наблюдавахме как на радиус от около 15 метра от нас ни разминават силно накренени лодки от току що идващият стабилизиран морски бриз. Истинско постижение беше, че успяхме да “бием” цели две лодки от туристическия клас.

 

Втората гонка за деня се проведе при вече нормални условия. Отново посредствен старт, но перфектното използване на 5-6 захода на вятъра ни катапултира на лидерската позиция за първото качване. Лодката вървеше отново перфектно След 3-4 големи захода завъртяхме трети след”Сталимекс” и “Виктори”, а останалата група изостана значително. В крайна сметка заехме второто място за тази гонка след ”Сталимекс” с което уж малко се отсрамихме за тази регата.J

 

Това е за сега приятели

 

Ще говорим скоро

 

П.Димитров/Шкипер

“K Star”

 

* * *

 
На 8 август страницата за снимки е преработена напълно и са добавени много нови снимки.
 
* * *
 
Hellllloooo !
 
Факт е, че страницата не беше up-date-вана известно време, но и нямаше и много събития, а и от друга страна дойде и малко време за отпуск.
Отново сме на линия и ще следват публикации. До скоро.
 
* * *
 
Ветроходна регата 'Виктори' беше официaлно открита от г-жа Весела Лечева, председател на Държавна aгенция за младежта и спорта ( ДАМС) в 11:30. Днес, 21 юли, ще бъдат проведени 3 гонки, към 13:30 ч. вятърът е 18/22 възла. В клас Спортен Петерсон участват 7 яхти.
* * *
 
На 21 юли от новото яхтено пристанище 'Марина Диневи - Свети Влас' започва регата "Виктори', която ще се проведе в акваторията на Бургаския залив и ще продължи 3 дена до 23 юли. За съжаление от титулярния екипаж на Яхта 'К Star' ще участва само  Петър Димитров.
 
* * *

klasirane.jpg

Завърши поредната регата.

 

Събота 15/07/2006

 

Имахме страхотен ден.

 

Първият ден  се проведоха се 3 гонки, от които измъкнахме две първи места и едно трето.

За първите 2 гонки мога само да кажа, че почти нямаше заход на вятъра, който да не хванем по най-добрия начин и това даде своя резултат.

 

На третата гонка, направих две много груби тактически грешки. Първата от тях беше избора на поворотен знак номер 2. Избрах да завъртим левия знак, който на практика беше по-отдалечен от следващата цел – знак номер 1 особено предвид това, че вятърът завъртя с около 10 градуса на изток и на практика нямаше никаква лавировка на последното качване. “Сталимекс” направи правилния избор. Завъртяха десния знак номер 2, което им осигури по-кратък път до знак номер 1 при малко по-остър курс от нашия. Това им гарантира по-висока скорост и закономерно стигнахме на знака втори на около 10 метра след “Сталимекс”. След това дойде и втората ми генерална грешка !

Забелязох силни пориви в дясната част на дистанцията и реших, че имаме шанс да наближим първите на дистанция достатъчна за близка борба до финала. Продължихме надясно след знака, “Сталимекс” направиха поворот и тръгнаха наляво. Същото направиха и третият тогава екипаж на ”Нунки”. Очакванията ми не се сбъднаха. Поривите от дясно не дойдоха с небходимата сила и в необходимото време. В резултат, с много усилия финиширахме трети на ”една боя разстояние” след ”Нунки”. Това може би се оказа решаващо за класирането на цялата регата от техническа и най-вече психологическа гледна точка.

 

Неделя 16/07/2006

 

Втория ден  се проведоха още 3 гонки.

 

До този момент бяхме първи в класирането на 5 точки пред “Сталимекс” и “Нунки”.

Направих последователно грешки на лавировките и на трите гонки. Не бях достатъчно концентриран на руля и не се справих с тактиката успешно. В същото време екипажът извършваше перфектни маневри, които обаче се оказаха недостатъчни да запазим лидерската позиция. Към този момент не мога да кажа нищо повече. Необходимо ми още малко време, за да си извадя изводите.

 

И както се казва: “Не е важно колко много знаеш, а колко реалистично осъзнаваш, какво и колко не знаеш”

 

Ще говорим скоро !

 

Петър Димитров – Шкипер

K STAR

day_21.jpg

Днес 15 юни Team Sailing Fast спечели две от трите проведени гонки и оглавява класирането на регата UniCredit Национална Купа в клас спортен Петресон за първият състезателен ден. Резултатите ще бъдат публикувани на 16/07/06. Екипажът и яхтата са готови за следващите етапи и ще се постараят да запазят лидерството до края на регата.

 
Денят ще завърши с барбекю на терасата на Яхт Клуб "Капитан Георги Георгиев" - Порт Варна за екипажите и спонсорите на регатата.
 
* * *
 
От 14.07.2006 г. до 16.07.2006 г. във Варненския залив ще се проведе UniCredit НАЦИОНАЛНА КУПА 2006 за килови яхти. Проявата се организира от Българската федерация по ветроходство. Домакин на проявата е Яхт Клуб "Капитан Георги Георгиев" - Порт Варна. Официалният спонсор на проявата е банковата група UniCredit Group в България – Булбанк, HVB Bank Biochim, Хеброс Банк и Pioneer Investments. От посочения линк може да бъде изтеглена всичката необходима документация и програма :
* * *
 
Имаме честта да съобщим, че на заседание на 24 юни 2006г. на Управителен Съвет на Българска Федерация по Ветроходство (БФВ), член на Team Sailing Fast, г-н Димитър Топалов 

topalov.jpg

беше избран за вице-президент на БФВ.  Ние изцяло подкрепяме г-н Топалов и не се съмняваме, че той ще допринесе за развитието на ветроходството в България.
 
We have the honour to announce that on 24th of June 2006 the crew member of Team Sailing-fast Mr. Dimitar Topalov was elected vice-president of the Bulgarian Sailing Federation.
* * *

we_finish_first.jpg

... онзи момент, в които можеш да се обадиш по телефона и да кажеш,
че вторият е все още на хоризонта ...

pricegiving.jpg

Pricegiving, newly established Race "Pontos", 25th June 2006г. 
 
 

 

Здравейте всички!

 

Постигнахме чудесно представяне на регата “Понтос”.

Екипажът беше в пълен състав и резултатите от това не закъсняха.

Класирането на отделните гонки говори само по себе си.

Страхотна лодка, страхотен екипаж.

Не липсваха и лоши моменти за нас, от които се измъквахме с наистина много работа и, разбира се, с късмет.

 

Първият ден се оформиха двете лодки, които спорят за призовите места.

Това бяхме ние и  нашите колеги от “Сталимекс” – Калин Георгиев и компания.

Предвид перфектните стартове на Калата и спецификата на дистанцията, не бяхме в състояние да противодействаме ефективно на прекия си противник.

А и той абсолютно професионално даде своя принос за това.

В резултат те реализираха три първи места, а ние три втори.

Тук ще отбележа и нуждата ни от нови платна, които да бъдат съобразени с преобладаващите условия по нашето Черноморие, за което разчитаме на нашите бъдещи спонсори.

 

Вторият ден ситуацията не беше много по различна от първия. В края на деня се забеляза малка умора в екипажа и това веднага рефлектира върху класирането ни на третата гонка за деня  – 3-то място. Повечето от маневрите не се получаваха, както трябва, а и тактически не съобразявах нещата достатъчно трезво, плюс ниска концентрация от моя страна.

Това се случваше отново на фона на много стабилното каране от страна на екипажа на ”Сталимекс”.

 

Третият ден  започна добре. Не много добър старт, но перфектно каране на първото качване. Това ни даде комфортна преднина пред ”Сталимекс”, която до края на гонката увеличихме. Така постигнахме и първата си победа за сезона. Тази победа посвещаваме на един от членовете на нашия екипаж - Митко Топалов и му казваме, че сме твърдо зад него в ненадейно дошлите изпитания. 

 

Втората гонка за деня и последна за регатата, по всеобщо мнение беше най-интересна и емоционална – особено за нас.

След поредица от неправилни преценки от моя страна за скорост, разстояние и време, стартирахме на ляв халс срещу цялата флотилия на десен. Веднага направихме поворот, за да им осигурим път по всички правила, но при маневрата ударихме стартовия знак и, както е по всички международни правилници, се наложи да се поправим, което сторихме веднага. Така най-накрая пресякохме стартовата линия за втори път на ляв халс, много след всички противници.

Продължихме около 200 – 250 метра на ляв халс и при първия удобен заход на вятъра направихме поворот на десен халс. В този момент ни интересуваше единствено скоростта и ъгъла на качване на лодката. Перфектната центровка на мачтата и платната си казаха своето. “Сталимекс” и “Нунки” пресякоха носа ни на ляв халс и след като минахме зад кърмата на “Нунки”, завъртяхме отново на ляв халс. Вече се виждахме втори на знака. След два или три последователни захода на вятъра всички лодки се събрахме на знака с изключение на  “Сталимекс”, които имаха преднина от около 40 метра. Вдигнахме спинакерите и цялата група в “пакет”, без особени размествания, стигнахме до знак номер 2. Изпълнихме перфектно маневрата на знака и веднага щом го преминахме завъртяхме на десен халс. Отново скорост и ъгъл на качване, противоположно на цялата група противници, на “чист” и свеж вятър. Наистина се наслаждавахме от сърце на “лекото” движение на лодката. Когато завъртяхме отново към знака, пред нас на 30 метра пресече единствено “Сталимекс”. Останало ни беше само да изминем пътя от знак номер 1 до финала. Отново леко си усложнихме живота с един поворот, но бързо поправихме грешката. Тя обаче позволи на ”Меч” да ни доближи значително, което ни даде добра доза адреналин до самият финал.

Всичко е добре, когато завършва добре.

 

На регата Понтос участваха  :

 

Петър Димитров (шкипер) , Димитрър Топалов, Георги Мирошников,

Бранимир Йовчев, Андрей Стафунски и Борислав Чолаков.

 

P. S.  Към Митко :

 

“АКО В РАННИ МЛАДИНИ СИ ПЛАТИЛ СВОЯТА ДАН НА ИДЕИТЕ ЗА ОБЩЕСТВО, ДЕМОКРАЦИЯ И ДРУГИ ТАКИВА, А СЛЕД ТОВА ОТКАЖЕШ ДА СЕ ОБРЕМЕНЯВАШ С НЕЩА ОТ ТОЗИ РОД И РЕШИШ ДА ОТГОВАРЯШ САМО ПРЕД СЕБЕ СИ, ТИ ЗАМЕНЯШ ЗАДУШЕВНАТА И ЗАДУШНА АТМОСФЕРА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО СРЕЩУ НЕЩО, КОЕТО МОЖЕШ ДА ИЗПИТАШ САМО АКО СИ САМ. НЕЩО, КОЕТО ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕШ ТОЧНО ДА ОПРЕДЕЛИШ, НО ГО ЧУВСТВАШ, КОГАТО ПИШЕШ ХУБАВО И ВЯРНО НЕЩО С ВЪТРЕШНА УБЕДЕНОСТ, И МАКАР ЧЕ ОНИЯ, НА КОИТО ПЛАШАТ ДА ЧЕТАТ И КОМЕНТИРАТ НАПИСАНОТО, НЕ ГО ХАРЕСВАТ И КАЗВАТ, ЧЕ ТО Е ИЗМАМА, ТИ СИ АБСОЛЮТНО СИГУРЕН В НЕГОВАТА СТОЙНОСТ; ИЛИ КОГАТО ВЪРШИШ НЕЩО, КОЕТО ХОРАТА НЕ СМЯТАТ ЗА СЕРИОЗНО ЗАНИМАНИЕ, А ТИ ЗНАЕШ, УВЕРЕН СИ, ЧЕ ТО Е ВАЖНО И ВИНАГИ Е БИЛО, ЧЕ НЕ Е ПО-МАЛКО ВАЖНО ОТ ВСИЧКИ МОДНИ НЕЩА; ИЛИ КОГАТО СИ САМ С ТОВА НЕЩО В МОРЕТО И ЗНАЕШ, ЧЕ ТЕЧЕНИЕТО ГЪЛФСТРИЙМ, С КОЕТО ЖИВЕЕШ, КОЕТО ОБИЧАШ, КОЕТО ПОЗНАВАШ И ЗА КОЕТО ИСКАШ ДА НАУЧИШ ПОВЕЧЕ, СИ ТЕЧЕ, КАКТО Е ТЕКЛО ОТКАК СВЯТ СВЕТУВА И Е МИЛО БРЕГОВЕТЕ НА ТОЗИ ДЪЛЪГ, КРАСИВ, НЕЩАСТЕН ОСТРОВ, ПРЕДИ КОЛУМБ ДА ГО Е ВИДЯЛ, И ЧЕ НЕЩАТА, КОИТО НАУЧАВАШ ЗА НЕГО, И ТЕЗИ, КОИТО ВИНАГИ СА БИЛИ В НЕГО, СА НЕТЛЕННИ И СТОЙНОСТТА ИМ Е НЕПРЕХОДНА, ЗАЩОТО ТОВА МОРСКО ТЕЧЕНИЕ ЩЕ ТЕЧЕ ТАКА, КАКТО Е ТЕКЛО СЛЕД ИНДИАНЦИТЕ, СЛЕД ИСПАНЦИТЕ, СЛЕД АНГЛИЧАНИТЕ, СЛЕД АМЕРИКАНЦИТЕ, СЛЕД КУБИНЦИТЕ И ВСИЧКИ РАЗЛИЧНИ СИСТЕМИ НА УПРАВЛЕНИЕ, ЩЕ ТЕЧЕ, СЛЕД КАТО БОГАТСТВОТО И БЕДНОСТТА, МЪЧЕНИЧЕСТВОТО И САМОЖЕРТВАТА, ПРОДАЖНОСТТА И ЖЕСТОКОСТТА СИ ОТИДАТ, ОТНЕСЕНИ ОТ КУПИЩА БОКЛУК – ЗЛОВОННИ, ЯРКОЦВЕТНИ, ОСЕЯНИ ТУК-ТАМ С НЕЩО ЛЪСКАВО – КОИТО ОБЩИНСКИЯТ ШЛЕП ИЗТЪРСВА В СИНЯТА ВОДА, ТЯ ПОТЪМНЯВА НА 4-5 ФАДОМА ДЪЛБОЧИНА, ПО-ТЕЖКОТО ПОТЪВА, ПО-ЛЕКОТО ОСТАВА НА ПОВЪРХНОСТТА И ТЕЧЕНИЕТО ГО НОСИ – ПАЛМОВИ КЛОНКИ, ТАПИ, БУТИЛКИ, ИЗГОРЕЛИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КРУШКИ, НЯКОЙ ПРЕЗЕРВАТИВ ИЛИ КОРСЕТ, ПЛУВАТ В ДЪЛБОЧИНАТА, ОТКЪСНАТИ СТРАНИЦИ ОТ УЧЕБНИК, ПОДУТ ТРУП НА КУЧЕ, ПЛЪХ, ОБЕЗОБРАЗЕНА КОТКА; А СЪБИРАЧИТЕ НА ОТПАДАЦИ СА ТУК С ЛОДКИТЕ СИ И ПОДБИРАТ БОКЛУКА, КАКТО ОВЧАРИТЕ СТАДОТО СИ, БЪРКАТ ВЪВ ВОДАТА С ДЪЛГИ КУКИ И ВАДЯТ ИНТЕРЕСНИ НАХОДКИ, ЗАИНТРИГУВАНИ, УМНИ И ТОЧНИ КАТО ИСТОРИЦИ – ТОВА СА ХОРА С ГЛЕДИЩЕ, КОИТО ПРЕЦЕНЯВАТ;

ТЕЧЕНИЕТО Е НЕЗАБЕЛЕЖИМО, НО ОТНАСЯ ПО 5 ТАКИВА ТОВАРА БОКЛУК ДНЕВНО, КОГАТО НЕЩАТА ВЪРВЯТ ДОБРЕ В ХАВАНА, А НА 10 МИЛИ ПО-НАТАТЪК ВОДИТЕ МУ СА ПАК ТЪЙ ЧИСТИ, СИНИ И НЕИЗМЕННИ, КАКВИТО СА БИЛИ ПРЕДИ ВЛЕКАЧЪТ ДА Е ДОКАРАЛ НА БУКСИР ШЛЕПА С БОКЛУКА;

И ПАЛМОВИТЕ КЛОНКИ НА НАШИТЕ ПОБЕДИ,

ИЗГОРЕЛИТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КРУШКИ НА НАШИТЕ ОТКРИТИЯ И ПРОСВЕТЛЕНИЯ,

ПРАЗНИТЕ ПРЕЗЕРВАТИВИ НА ГОЛЯМАТА НИ ЛЮБОВ ПЛУВАТ БЕЗСМИСЛЕНО ПО ТЕЧЕНИЕТО, КОЕТО ЕДИНСТВЕНО Е НЕПРЕХОДНО”

 

ЪРНЕСТ ХЕМИНГУЕЙ

 

 

Ще говорим скоро!

 

Петър Димитров

“K STAR”

 

* * *

k_star_spinaker.jpg

klasirane_pontos_06.jpg

На 25 юни приключи регата 'Понтос', на която Team Sailing Fast  с яхта 'K Star'  зае престижното второ място в крайното класиране в клас Спортен Петерсон с едно първо, шест втори и едно трето място.

 

* * *

 

Страхотно начало!

 

След приключване на първата регата за сезона и след преминаване на емоцията от нея, си  давам ясна сметка за  потенциала на екипа ни и на лодката, с която плаваме.

 

Щастливи сме от факта, че успяхме да тестваме лодката в реални състезателни условия и че резултатите са доста обнадеждаващи.

Липсата на късмет в определени моменти ни попречи да постигнем по-добро класиране, но както ни е известно, късметът никога не идва сам. Нужни са още много труд и усилия. Сега гледаме напред - към следващата регата и се готвим усилено за нея.

 

Искам да благодаря на целия екипаж за самоотвержената работа и желанието за победа във всеки един момент от регатата, за перфектните маневри и за способността им да изтърпяват грешките, които правех от време на време.

 

Сега се концентрираме върху дребните, важни детайли, които ще ни помогнат да се движим по-бързо в правилната посока.

 

И както написа скоро Пол Кайард в едно от писмата си  -

 

“… There is nothing more to say than we are blessed to live the lives we live no matter when we get to Rotterdam ...” 

 

Очаквайте ни скоро !

 

S/Y “K STAR”

Петър Димитров

 
* * *
 
На 18 юни Регата 'Порт Варна' приключи и закриването ще е в яхтклуб 'Капитан Георги Георгиев' от 18 часа.
 
Всички сме много доволни от качествата на яхтата, тъй като практически за първи път, след покупката, имахме възможност за съпоставка с конкурентите от същия клас в състезателни условия.
 
Репортаж за състезанието ще бъде публикуван по-късно, а сега само няколко снимки от днешния ден. Вижте ни и на приложения в страницата с линкове сайт на федерацията как стартираме със зеления спинакер.

360.jpg

first_start.jpg

* * *
 
Съжеляваме, че репортажа се забави, но нямаше наличен интернет... а нямаше и вятър, така че репортажът ще бъде за цялата регата.
 
* * *
 
Репортаж от първата гонка на регата ' Порт Варна ' за яхта ' К Star ' :
 
Класическо изпълнение, т.е.:  поредица от забавяния в доставката на екипировката и най-вече на новия рул доведоха до формулата 'първа гонка=първа тренировка'. Двама души от екипажа отпадаха в последния момент за първите две конки и в резултат яхтата стартира само с П.Димитров, Д.Топалов и Н.Стойчев. Етапът все пак е завършен успешно с изключение на геройски потъналата нова ръчка, последвани от high-tech  'спектра' диоптрични очила с титанови рамки, скъсана грот натяжка....
 
Извън кръга на шегата, дори с първични настройки на мачтата, яхтата показа, че има потенциал и се надяваме скоро да сме в състояние да го демонстрираме - още до края на тази регата през оставащите дни, когато екипажът ще се събере в пълен състав.
 
Класиране след първия етап :
 
    1.  Нунки
    2.  Сталимекс
    3.  Меч
    4.  Понтос
    5.  Уили-Уили 
    6.  Алгол
    7.  К Стар.
 
Утре, 16 юни, ще бъде поместено временното класиране веднага след завършване на втория етап.
 
* * *
 
На 15 юни 2006 във Варна в 12 часа ще бъде даден старта на Регата 'Порт Варна' с първи етап Варна-Балчик. Вторият етап е на 16 юни и е Балчик-Варна. Третият етап е на 17 юни Варна-Аладжа банка-Варна. На 17 юни по програма ще бъдат проведени 2 етапа - олимпийски дистанции (банан, казано на яхтен жаргон) във Варненския залив.
 
* * *
 
На 10 юни 2006 в 15:17 часа Георги каза 'ДА' на избраницата си Женя !
Честито на новото семейство с пожелания за здраве, много радост и късмет !
 
* * *
Регата Ротари беше отложена и първото състезание за сезона ще е регата 'Порт Варна' стартираща на 15 юни 2006 в град Варна.
 
* * *
 
На 27/28 май екипажът в по-голямата си част бе във Варна, поради което подготовката на яхтата за сезона е преполовена. Очакват се да пристигнат в срок новия рул и електроника, тъй като до първия старт за сезона, регата Ротари на 2 юни в Поморие, остават само дни.
 
* * *
Считано от  20 май, в екипажа на яхтата се включи и Никола Стойчев - добре дошъл на борда!
 
В секция снимки има нови попълнения.

* * *
 
На 10 май 2006 година екипажът успешно достави новата си яхта в Яхт клуб "Капитан Георги Георгиев" във Варна, където ще е постоянната й стоянка. Подготовката за сезона и екипирането на яхтата започват веднага.
 

kaliakra_arriving.jpg

bgchart4.jpg

 Страницата e създадена през Май 2006 година, всички права запазени.